Σε παγκόσμια ύφεση η ελονοσία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Μια δεκαετία εντατικής εκστρατείας για την υγεία έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό στο μισό του ποσοστού των κρουσμάτων ελονοσίας και τους θανάτους κατά 38% στις 43 χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη νόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.
«Η ελονοσία είναι σε ύφεση παγκοσμίως», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ οργανισμοί που μετέχουν στη μάχη για την καταπολέμηση της νόσου επανεξέτασαν τα προγράμματα δράσης τους στη Νέα Υόρκη.
Έντεκα αφρικανικές χώρες είναι ανάμεσα σε αυτές όπου τα νέα κρούσματα ελονοσίας μειώθηκαν στο μισό. Άλλες χώρες που είδαν σημαντική εξασθένιση της νόσου είναι στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν την περασμένη δεκαετία για την καταπολέμηση της ελονοσίας, με προγράμματα όπως τη διανομή εκατοντάδων εκατομμυρίων κλινών εμποτισμένων με εντομοκτόνα που απωθούν τα κουνούπια, τα οποία μεταδίδουν την ελονοσία.
Ο ΟΗΕ υπογράμμισε ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, κινδύνεψε κάποτε να προσβληθεί από ελονοσία, μια λοιμώδη ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί.
Η ελονοσία ήταν αιτία θανάτου για 800.000 ανθρώπους παγκοσμίως το 2009.
health.in.gr,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά εκτέλεσαν περιπολία πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα
- Οι ΗΠΑ πιέζουν Ρωσία και Ουκρανία για τριμερείς ευθείες διαπραγματεύσεις και προωθούν κατάπαυση του πυρός σε ενεργειακές υποδομές
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Με έρανο η αγορά
- Το υποτιμημένο γεν και η επιστροφή της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια
- Συρία: Έτοιμο το προκαταρκτικό πλαίσιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους
- FT: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες απορρίπτουν την πρόταση της ΕΕ για «made in Europe» οχήματα


