Στη Γαλλία ήδη από το 2003, πολλοί κάτοικοι πόλεων συσπειρώνονται και συστήνουν δίκτυα που στηρίζουν τους παραγωγούς της περιοχής τους. Και από αυτήν τη δράση φαίνεται ότι όλοι επωφελούνται.

Στη Γαλλία ήδη από το 2003, πολλοί κάτοικοι πόλεων συσπειρώνονται και συστήνουν δίκτυα που στηρίζουν τους παραγωγούς της περιοχής τους. Και από αυτήν τη δράση φαίνεται ότι όλοι επωφελούνται. Δεν ερημώνει η ύπαιθρος αλλά και οι ίδιοι διατρέφονται με πιο φρέσκα προϊόντα σε καλύτερες τιμές. Η ραχοκοκαλιά αυτής της προσπάθειας ονομάζεται ΑΜΑP ή αλλιώς Ενώσεις για τη Διατήρηση της Αγροτικής Γεωργίας. Πρόκειται για δίκτυα πολιτών και παραγωγών που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα και που καλλιεργούν την απευθείας επικοινωνία μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες. Σήμερα λειτουργούν περίπου 750 AMAP, οι οποίες εξυπηρετούν περίπου 30.000 οικογένειες. Τα προϊόντα που διοχετεύονται με αυτόν τον τρόπο είναι κυρίως φρούτα και λαχανικά αλλά και αβγά και κρέας, ενώ ορισμένα είναι βιολογικά.

Πώς λειτουργούν 

  • Μία επιτροπή της AMAP (εθελοντές-καταναλωτές) έρχεται σε επαφή με τους παραγωγούς και συμφωνεί στην ποσότητα και το είδος των προϊόντων που χρειάζονται τα μέλη σε εβδομαδιαία βάση. 
  • Στο πλαίσιο του δικτύου  δεσμεύονται να αγοράσουν την παραγωγή των τοπικών παραγωγών. Η δέσμευση αφορά δύο εποχές: άνοιξη/καλοκαίρι ή φθινόπωρο/χειμώνα.
  • Η τιμή των προϊόντων υπολογίζεται βάσει του κόστους παραγωγής. 
  • Οργανώνονται εβδομαδιαίες διανομές προϊόντων σε κεντρικά σημεία σε γειτονιές ή αν τα μέλη της AMAP ζουν σε κοντινή απόσταση από τον παραγωγό, μπορούν να τα παραλάβουν απευθείας.

Τα πολλαπλά οφέλη για παραγωγούς και καταναλωτές

  • Οι παραγωγοί έχουν εγγυημένο εισόδημα το οποίο το γνωρίζουν εκ των προτέρων και έτσι δεν εξαρτώνται από απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα.
  • Ό, τι παράγεται καταναλώνεται. Δεν υπάρχει σπατάλη.
  • Οι αγοραστές ξέρουν ότι αυτά που τρώνε είναι φρέσκα, εποχιακά, ποιοτικά και σε χαμηλότερες τιμές.
  • Οι καταναλωτές απολαμβάνουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων.

Χρήσιμες Διευθύνσεις

Ξένια Π. Παπασταύρου

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr