Απομακρύνονται οι στόχοι των αποκρατικοποιήσεων, εκτιμά ο εμπορικός κόσμος
Την εκτίμηση ότι οι στόχοι των αποκρατικοποιήσεων απομακρύνονται ανησυχητικά εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), υποστηρίζοντας πως τόσο η είσπραξη των 50 δισ. ευρώ έως το 2015, όσο και οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να έχουν ήδη εισπραχθεί 4 δισ. ευρώ σε σύνολο 5,5 δισ. ευρώ το 2011 και αλλά 6 δισ. ευρώ το 2012, με τις παρούσες συνθήκες δεν είναι πλέον εφικτές και πρέπει να αναθεωρηθούν.
Την εκτίμηση ότι οι στόχοι των αποκρατικοποιήσεων απομακρύνονται ανησυχητικά εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας πως τόσο η είσπραξη των 50 δισ. ευρώ έως το 2015, όσο και οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να έχουν ήδη εισπραχθεί 4 δισ. ευρώ σε σύνολο 5,5 δισ. ευρώ το 2011 και αλλά 6 δισ. ευρώ το 2012, με τις παρούσες συνθήκες δεν είναι πλέον εφικτές και πρέπει να αναθεωρηθούν.
Η ΕΣΕΕ προτείνει στην κυβέρνηση πριν προχωρήσει σε «εκποίηση» να επιχειρήσει να επενδύσει πρώτα σε μια αναπτυξιακή αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων προς πώληση, ώστε να επανακτήσει τουλάχιστον μέρος της αξίας που έχουν απολέσει την τελευταία διετία και ιδιαίτερα το διάστημα των δύο τελευταίων μηνών.
Μάλιστα σύμφωνα με την ΕΣΕΕ θα ήταν σκόπιμη, υπό την τρέχουσα συγκυρία, μια μεταφορά κάποιων μηνών στο χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για να δοθεί η δυνατότητα της ανάκαμψης των τιμών των μετοχών των εισηγμένων Δημόσιων επιχειρήσεων ώστε το τίμημα που θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο να είναι υψηλότερο.
«Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις. ευρώ, ίσως είναι η τελευταία ελπίδα μείωσης του επικίνδυνου δημόσιου χρέους – περισσότερο από το 22% του ΑΕΠ – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να επιδιώξουμε να πουλήσουμε τα «ασημικά» μας, που αποτελούν και τις μόνες εγγυήσεις μας, όταν πρέπει, όπως πρέπει και όσο πρέπει» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΣΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΚΚΕ για κακοκαιρία: Ο λαός να μην συμβιβαστεί με το ότι όλα αυτά είναι μοιραίο να συμβαίνουν «εξαιτίας της κλιματικής κρίσης»
- Επίδομα ανεργίας: Πώς μπορεί κανείς να το πάρει για δεύτερη φορά
- Όσκαρ 2026: Τέσσερα βραβεία διεκδικεί η Bugonia του Γιώργου Λάνθιμου – Αυτές είναι όλες οι υποψηφιότητες
- Στους Δήμους που χτυπήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα αύριο ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης
- Α1 Γυναικών: Άλλαξε η ώρα του τζάμπολ στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Φόβοι για νέο κύμα κακοκαιρίας από το βράδυ της Πέμπτης – Τα Νότια Προάστια μετρούν τις πληγές τους μετά την καταστροφή