Ναυάγησε απόπειρα μπλόκου της γερμανικής αντιπολίτευσης στην πώληση τανκς στο Ριάντ
Απέτυχαν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς να προβάλουν βέτο στην -ακόμη απόρρητη- συμφωνία για πώληση 200 υπερσύγχρονων τανκς στη Σαουδική Αραβία, καθώς δεν κατάφεραν, όπως ήταν αναμενόμενο, να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η συμφωνία, που ανατρέπει την πάγια γερμανική στάση για «άτυπο εμπάργκο» σε χώρες με μελανό ιστορικό ανθρώπινων δικαιωμάτων ή εμπλεκόμενες σε συρράξεις, έχει προκαλέσει αντιδράσεις μέσα και έξω από το Μπούντεσταγκ, λόγω και της στήριξης του Ριάντ στην καταστολή των διαδηλώσεων στο γειτονικό Μπαχρέιν.
Απέτυχαν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς να προβάλουν βέτο στην -ακόμη απόρρητη- συμφωνία για πώληση 200 υπερσύγχρονων τανκς στη Σαουδική Αραβία, καθώς δεν κατάφεραν, όπως ήταν αναμενόμενο, να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Η συμφωνία, που ανατρέπει την πάγια γερμανική στάση για «άτυπο εμπάργκο» σε χώρες με μελανό ιστορικό ανθρώπινων δικαιωμάτων ή εμπλεκόμενες σε συρράξεις, έχει προκαλέσει αντιδράσεις μέσα και έξω από το Μπούντεσταγκ, λόγω και της στήριξης του Ριάντ στην καταστολή των διαδηλώσεων στο γειτονικό Μπαχρέιν.
Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν την Παρασκευή στο Μπούντεσταγκ προτάσεις να ακυρωθεί η συμφωνία, αλλά δεν συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες ψήφοι.
Παράλληλα, οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές επέμειναν στην απαίτησή τους να δημοσιοποιηθούν στοιχεία γύρω από τη συμφωνία -ενώ η γερμανική κυβέρνηση έχει επιλέξει, όπως έχει το δικαίωμα, να κρατήσει απόρρητα τα όσα διαμείφθηκαν στην σχετική συνεδρίαση του γερμανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Σύμφωνα με το γερμανικό πλαίσιο, οι πληροφορίες για τις εισηγήσεις και την στάση των υπουργών στο Συμβούλιο είναι απόρρητες αλλά μπορούν να δημοσιοποιηθούν με επί τούτου άδεια της καγκελαρίας -πατώντας σε αυτό, η αντιπολίτευση έριξε το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση που έχει, εάν θέλει, το περιθώριο να ρίξει φως στην υπόθεση ή αλλιώς να υποστεί το πολιτικό κόστος.
Την Παρασκευή, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών επανέλαβε πως με τη συμφωνία με το Ριάντ η Γερμανία ακολουθεί «λάθος δρόμο» και υπονομεύει την αξιοπιστία της στην περιοχή στηρίζοντας τον αυταρχισμό, απηχώντας παρόμοιες κατηγορίες και από την υπόλοιπη αντιπολίτευση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βράζει ο Βόλος με τον Τσιμεντερίδη, για επιθετικό φάουλ στο 2-2 (vid) – (pic)
- Σ. Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να μετατρέπει τη χώρα σε ουρά των ΗΠΑ και Ισραήλ – Ζητά άμεση ενημέρωση
- Καλάβρυτα: Οδηγός καρφώθηκε σε δέντρο – Σώθηκε από θαύμα
- Super League: Η βαθμολογία μετά την ισοπαλία στο Βόλος – ΑΕΚ
- Βαλένθια-Οσασούνα 1-0: Βήμα παραμονής οι «νυχτερίδες» με… όπλο την έδρα τους
- Ο προσωρινός ηγέτης του Ιράν απειλεί τον Νετανιάχου: «Εξολοθρεύτηκε»