Εντός των επόμενων ημερών θα εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά εργασίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Θαπατέρο, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων.

Η ένωση των εργοδοτών CEOE και τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα των εργαζομένων, UGT και CCOO, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σε ένα κείμενο που θα αφορούσε τη μεταρρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ευελιξία του συστήματος διαπραγματεύσεων ανά κλάδο.

Ο Θαπατέρο είχε προειδοποιήσει νωρίτερα την Πέμπτη ότι, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, «την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, η κυβέρνηση θα εγκρίνει (στο υπουργικό συμβούλιο) τη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Η μεταρρύθμιση, την οποία η ισπανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «θα εγκριθεί με ή χωρίς συμφωνία», συνδικάτων και εργοδοτών, ανέφερε το δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας.

Συνδικάτα και εργοδοτικές ενώσεις συζητούσαν επί μήνες τη μεταρρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων, την τελευταία σημαντική αλλαγή που θεωρείται απαραίτητη για την ισπανική οικονομία, προκειμένου να μειωθεί το πολύ υψηλό ποσοστό της ανεργίας (έφτασε το 21,29% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους), μετά τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, το τραπεζικό σύστημα και τις συντάξεις.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ισπανία θεωρούνται περιοριστικές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ισπανίας και η μεταρρύθμιση στοχεύει στη μεγαλύτερη ευελιξία του συστήματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό