Μία έκθεση για την ανάπτυξη παρουσιάζει έως τις 2 Ιουνίου το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της PhotoBiennale. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα 12 φωτογράφων που επιλέχθηκαν για την τελική φάση του Βραβείου Pictet το 2010.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με την ελβετική τράπεζα Pictet και την Candlestar (Λονδίνο).

Ο τρίτος κύκλος του Βραβείου Pictet (Prix Pictet), το οποίο αποτελεί ένα παγκόσμιο βραβείο για τη
φωτογραφία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, είχε ως θέμα του την «Ανάπτυξη».

Άλλοτε ευλογία και άλλοτε κατάρα, η «Ανάπτυξη» σε κάθε της μορφή, αποτελεί έναν από τους
μεγαλύτερους γρίφους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα.

Από την ιλιγγιώδη ανάπτυξη των σύγχρονων πόλεων και τη συνεχώς αυξανόμενη εκμετάλλευση σπάνιων φυσικών πόρων μέχρι την αμείλικτη αύξηση των πληθυσμών και την ανάγκη τους για τροφή, το θέμα της Ανάπτυξης παρουσιάζει μια πλούσια δημιουργική πρόκληση.

Όσο η ανάπτυξη απειλεί να φέρει μια περιβαλλοντική καταστροφή, άλλο τόσο βελτιώνει την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων επάνω στον πλανήτη.

Οι Κρίστιαν Αλς, Έντουαρντ Μπουρτίνσκι, Στεφάν Κουτουριέ, Μιτς Επστάιν, Κρις Τζόρνταν, Γεοντού Τζουνγκ, Βέρα Λούτερ, Νιάμπα Λέον Ουεντράογκο, Τάριν Σιμόν, Τόμας Στρουθ, Γκάι Τίλιμ και Μάικλ Γουλφ καταγράφουν μέρη από διάφορες γωνιές του πλανήτη και παρουσιάζουν την ανάπτυξη μέσα από τη σχέση του ανθρώπου με την ενέργεια, τη φύση, την τεχνολογία, αλλά και το καθημερινό περιβάλλον στο οποίο ο άνθρωπος ζει και εργάζεται.

«Είναι δύσκολο να δεις αυτή την έκθεση χωρίς να συγκινηθείς, ή ακόμη και να θυμώσεις. Κι όμως, όσο ζοφερό κι αν είναι το μήνυμά τους, η δημιουργικότητα και το πνεύμα αυτών των καλλιτεχνών μας δίνει επίσης την ελπίδα ότι εμείς, η ανθρώπινη φυλή, μπορούμε να βρούμε, να συμφωνήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε τις απαντήσεις στις προκλήσεις που μας παρουσιάζουν» δήλωσε ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος παρέδωσε και το χρηματικό έπαθλο στον νικητή του Βραβείου, Μιτς Επστάιν.

Η έκθεση διαρκεί έως 2 Ιουνίου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι, τηλ. 2310566716, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 11:00-19:00,
Παρασκευή, Σάββατο: 11:00-21:00).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ