Λίγες μέρες μετά την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, αμερικανικό μη επανδρωμένο σκάφος έβαλε στο στόχαστρό του έναν από τους πλέον επικίνδυνους ηγέτες της αλ Κάιντα, χωρίς όμως επιτυχία.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Υεμένη με στόχο τον Ανουάλ αλ Αουλάκι, ηγέτη ενός ριζοσπαστικού πυρήνα της οργάνωσης.

Οι Αρχές της χώρας επιβεβαίωσαν ότι πύραυλος χτύπησε όχημα που κινείτο σε πόλη στη νότια Υεμένη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αμερικανών, στο όχημα επέβαινε ο αλ Αουλάκι με τον αδελφό του, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν ήταν έτσι.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται ότι την περασμένη Πέμπτη έγιναν αρκετές επιχείρησεις στην Υεμένη με στόχο τον συγκεκριμένο ηγέτη.

Μαίνεται ο «πόλεμος» ΗΠΑ-Πακιστάν

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός πόλεμος των ΗΠΑ με την κυβέρνηση του Πακιστάν σχετικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της χώρας γνώριζαν τη μακρόχρονη παρουσία του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης, η Ούασινγκτον ζήτησε από το Ισλαμαμπάντ τα στοιχεία ορισμένων ανώτατων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών για να προσδιορίσει αν είχαν επαφές με τον Μπιν Λάντεν.

Επικαλούμενη αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η εφημερίδα τονίζει πως η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ήδη εκφράσει την μεγάλη δυσαρέσκειά της προς τους στρατιωτικούς και τους επικεφαλής των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών για την άρνησή τους να ανακοινώσουν τα όνοματα των μελών της ISI -κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν- που θεωρούνται ύποπτα ότι διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον αρχηγό της αλ Κάιντα.

Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται συγκεκριμένα για την διεύθυνση «S» της υπηρεσίας, η οποία βρίσκεται σε στενή επαφή με τους Ταλιμπάν από την εποχή της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν, διευκρινίζει η εφημερίδα.

Πακιστανοί ερευνητές που ανέλαβαν να «φέρουν στο φως» τη ζωή του Μπιν Λάντεν τα τελευταία εννέα χρόνια, δήλωσαν ότι ζούσε σε αστικά κέντρα στο Πακιστάν «για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί» συμπληρώνει η εφημερίδα.

Δύο Πακιστανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι μια από τις τρεις συζύγους του Μπιν Λάντεν, ισχυρίζεται ότι προτού εγκατασταθεί (το 2005) στο Αμποταμπάντ ο αρχηγός της αλ Κάιντα ζούσε με την οικογένειά του στο μικρό χωριό Τσακ Σαχ Μοχαμάντ, 2χλμ νοτιοδυτικά της πακιστανικής πόλης Χαριπούρ.

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, άλλοτε στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πραγματοποιώντας την επιχείρηση που κατέληξε στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν παραβίασαν την κυριαρχία της χώρας του.

Απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της πακιστανικής κοινότητας στο Ντουμπάι, ο Μουσάραφ τόνισε πως «καμιά χώρα δεν θα δεχόταν μια τέτοια παραβίαση από τις ΗΠΑ που έπληξαν την κυριαρχία του Πακιστάν, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών του» αναφέρει η εφημερίδα The National.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ