Τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας με τη σορό του Μπιν Λάντεν είχε προαναγγείλει η CIA
Η αμηχανία και η έλλειψη συνεννόησης φαίνεται ότι συνεχίζονται στις τάξεις των Aμερικανών αξιωματούχων σε σχέση με την υπόθεση της εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν. Έτσι, ενώ ο διευθυντής της CIA δήλωσε την Τρίτη ότι σίγουρα η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τις επόμενες ώρες μια φωτογραφία του νεκρού ηγέτη της Αλ Κάιντα, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει απόφαση για κάτι ανάλογο. Το σίγουρο είναι ότι η είδηση της δολοφονίας του Μπιν Λάντεν καθήλωσε τους τηλεθεατές στις ΗΠΑ, αφού 56 εκατ. Αμερικανοί παρακολούθησαν το διάγγελμα Ομπάμα. «Τζερόνιμο» η κωδική ονομασία του Μπιν Λάντεν.
Η αμηχανία και η έλλειψη συνεννόησης φαίνεται ότι συνεχίζονται στις τάξεις των Aμερικανών αξιωματούχων σε σχέση με την υπόθεση της εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Έτσι, ενώ ο διευθυντής της CIA δήλωσε την Τρίτη στο δίκτυο NBC ότι σίγουρα η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τις επόμενες ώρες μια φωτογραφία του νεκρού ηγέτη της Αλ Κάιντα, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει απόφαση για κάτι ανάλογο, προς το παρόν.
«Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η κυβέρνηση εξετάζει τον καλύτερο τρόπο για να το κάνει, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι, οπωσδήποτε κάποια φωτογραφία θα δημοσιοποιηθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λίον Πανέτα σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο NBC.
Αργότερα όμως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ όταν ρωτήθηκε για την επισήμανση του διευθυντή της CIA, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση σχετικά με τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας του νεκρού Οσάμα μπιν Λάντεν.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι μία «φρικιαστική φωτογραφία» -όπως την περιέγραψε- με τον Μπιν Λάντεν νεκρό, θα μπορούσε να ερεθίσει τα πνεύματα, καθώς θα θεωρηθεί προσβολή των μουσουλμάνων.
Σύμφωνα με το CNN, ο Λευκός Οίκος διαθέτει περισσότερες από μία φωτογραφίες: Απεικονίζουν τόσο τον ηγέτη της Αλ Κάιντα νεκρό, όσο και το νεκρό αδελφό και το γιο του, καθώς και στιγμιότυπα από τη ρίψη της σορού του Μπιν Λάντεν στη θάλασσα.
Την Τρίτη εμφανίστηκε στο Internet άλλη μία φωτογραφία του νεκρού Μπιν Λάντεν, χωρίς όμως και αυτή να είναι αυθεντική.
Κωδική ονομασία «Τζερόνιμο»
Την κωδική ονομασία «Τζερόνιμο» -το όνομα του αρχηγού των Απάτσι που διέφευγε επί χρόνια- είχαν δώσει οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ στον Οσάμα μπιν Λάντεν.
Τα ξημερώματα της Κυριακής, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η Χίλαρι Κλίντον, ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και άλλοι υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου είχαν συγκεντρωθεί στην Αίθουσα Εκτάκτων Καταστάσεων και παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση στο Αμποταμπάντ, στην οποία πήραν μέρος 79 κομάντος.
Τους ενημέρωνε ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα. «Εντόπισαν τον Τζερόνιµο. Έχουν οπτική επαφή» είπε και λίγο μετά ανακοίνωσε: «Τζερόνιµο ΕΚΙΑ», δηλαδή Enemy Killed In Action (ο εχθρός σκοτώθηκε εν ώρα δράσης).
«Τα καταφέραμε» ήταν η πρώτη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου.
Η πρώτη αντίδραση για την κωδική ονομασία του Μπιν Λάντεν ήρθε από την επικεφαλής της Επιτροπής της Γερουσίας για θέματα σχετικά με τους Ινδιάνους. Η Λορέτα Τιούελ χαρακτήρισε απρεπή την ονομασία, καθώς -όπως υποστήριξε- συνδέει έναν από τους μεγαλύτερους ιθαγενείς Αμερικανούς ήρωες με έναν από τους χειρότερους εχθρούς των ΗΠΑ.
Στο κόκκινο η τηλεθέαση
Κόκκινο στην τηλεθέαση, όπως άλλωστε αναμενόταν, χτύπησε στις ΗΠΑ η ανακοίνωση της εκτέλεσης του ηγέτη της Αλ Κάιντα αργά το βράδυ της Κυριακής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία μετρήσεων Nilsen, περισσότεροι από 56 εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολούθησαν το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Χαρακτηριστικά το παραπάνω ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο εκείνου των 25,6 εκατομμυρίων τηλεθεατών που είχαν δει σε εθνικό επίπεδο τον πρόεδρο Ομπάμα να τους ανακοινώνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος του Καντάφι, τον Μάρτιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη ομιλία του Μπ.Ομπάμα για την Κατάσταση του Έθνους, τον Ιανουάριο του 2010, είχε συγκεντρώσει τα βλέμματα 48 εκατομμυρίων τηλεθεατών. Αυτό το ποσοστό υποχώρησε κατά 11%, στα 42,8 εκατομμύρια τηλεθεατές το 2011. Επίσης, το τηλεπαιχνίδι American Idol, που αποτελεί την πιο δημοφιλή εκπομπή στην αμερικανική τηλεόραση, συνήθως συγκεντρώνει 25 εκατομμύρια πιστούς σε κάθε επεισόδιο.
Αρνήθηκε την πρόσκληση ο Μπους
Στο μεταξύ, ο τέως πρόεδρος της χώρας Τζορτζ Ο. Μπους αρνήθηκε την πρόσκληση του Μπαράκ Ομπάμα να παραστεί την Πέμπτη στην εκδήλωση στο «Σημείο Μηδέν» στη Νέα Υόρκη.
«Ο πρόεδρος Μπους δεν θα παραστεί στην εκδήλωση. Εκτιμά την πρόσκληση, αλλά αυτήν την περίοδο προτιμά να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Γιορτάζει με όλους τους Αμερικανούς τη σπουδαία αυτή νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βίντεο με την εξέλιξη της κακοκαιρίας Byron – Μέχρι πότε θα κρατήσουν οι καταιγίδες στην Αττική
- Νέα απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εις βάρος του ΕΟΠΥΥ – Τρεις συλλήψεις για εικονικές συνταγογραφήσεις
- Μέλος διοίκησης Φενέρ: «Το Παναθηναϊκός – Βαλένθια είναι απόψε, οι καιρικές συνθήκες δεν διαφέρουν, τι θα αλλάξει;»
- Ευρωπαϊκό πρόστιμο 140 εκατ. ευρώ στο Χ για αδιαφάνεια και παραπλάνηση χρηστών – Ενόχληση στην Ουάσιγκτον
- Γαλλία: Πατέρας βίαζε την κόρη του και απέκτησε μαζί της τρία παιδιά
- Γλασκώβη: Ένας νεκρός και τρεις στο νοσοκομείο μετά από ταραχές στους δρόμους της πόλης