Πριν τα μέσα Μαΐου η συμφωνία της Πορτογαλίας με ΕΕ-ΔΝΤ για το πρόγραμμα στήριξης
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες δήλωσε την Πέμπτη ότι ελπίζει να υπάρξει συμφωνία για το δανεισμό της χώρας του από την ΕΕ και το ΔΝΤ ώς τα μέσα Μαΐου, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι «ταχείες αλλά διακριτικές». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σίγουρος ότι η συμφωνία θα κλείσει μέχρι τα μέσα του άλλου μήνα.
Κωστούλας Γεώργιος
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες δήλωσε την Πέμπτη ότι ελπίζει να υπάρξει συμφωνία για το δανεισμό της χώρας του από την ΕΕ και το ΔΝΤ ώς τα μέσα Μαΐου, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι «ταχείες αλλά διακριτικές».
«Πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να φθάσουμε σε μια συνεννόηση ώστε να υπάρξει συμφωνία η οποία θα διαβιβαστεί στη συνάντηση του Ecofin την 16η Μαΐου», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό TSF.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε την Τετάρτη δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι όροι της ΕΕ και του ΔΝΤ για τη συμφωνία δανεισμού θα είναι έτοιμοι και θα υποβληθούν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση ως τα τέλη αυτής της εβδομάδας.
Σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σίγουρος ότι η συμφωνία θα κλείσει μέχρι τα μέσα του άλλου μήνα.
Η Πορτογαλία αυτό το μήνα έγινε η τρίτη χώρα της Ευρωζώνης που ζήτησε δανεισμό από τον μηχανισμό στήριξης, μετά την πτώση της κυβέρνησης μειοψηφίας τον Μάρτιο, η οποία επιδείνωσε την ήδη κακή κατάσταση στην αγορά ομολόγων και το κόστος δανεισμού της χώρας.
Ο κ. Σόκρατες είπε επίσης πως αναμένει η Φινλανδία να εγκρίνει τη συμφωνία, που είναι πιθανό να φθάσει τα 80 δισ. ευρώ, παρά τη σημαντική εκλογική ενίσχυση του ευρωσκεπτικιστικού εθνικιστικού κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών» νωρίτερα αυτό τον μήνα.
Η ψηφοφορία στο φινλανδικό κοινοβούλιο εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 25 Μαΐου.
Ο κ. Σόκρατες κάλεσε επίσης το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους -κεντροδεξιούς- Σοσιαλδημοκράτες, να στηρίξουν τους όρους του Μνημονίου για το δανεισμό της χώρας από τον ευρω-μηχανισμό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νιούκαστλ – Μπρέντφορντ 2-3: «Ζωντανές» για Ευρώπη, με γκολ στο 85′ οι «Μέλισσες»!
- Πληθωρισμός: Τι λέει ο Τραμπ και τι πληρώνουν οι πολίτες
- Η βαθμολογία της Super League μετά τα πρώτα ματς της 20ης αγωνιστικής (pic)
- Ουκρανία: Έρχεται το τέλος του πολέμου; Η αμερικανική διαρροή για εκλογές και το νέο «τελεσίγραφο» Τραμπ
- Κηφισιά – Ατρόμητος 0-1: «Άλμα» παραμονής, με γκολ του Ουκάκι στο ντεμπούτο του! (vid)
- Ο Άνταμ Σάντλερ νοσταλγεί τη συνεργασία του με τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν στην ταινία «Χτυπημένος από έρωτα»

