Την έγκριση των αρχών προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού και του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένουν AΤ&T και T-Mobile USA για να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο φορέα για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών. Η Τ-Mobile USA δέχτηκε προσφορά αξίας 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την AT&T.

Η συμφωνία θα μείωνε σε τρεις από τέσσερις τον αριθμό των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτός είναι ο λόγος που οι αρχές αναμένεται να διεξάγουν μελέτες για τις συνέπειες στον υγιή ανταγωνισμό πολιτεία προς πολιτεία και αγορά προς αγορά. Εξάλλου, η σύμπραξη AT&T-Τ-Μobile μειώνει τις επιλογές της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, την Sprint Nextel Corp, η οποία, σύμφωνα με συνεχή δημοσιεύματα της εφημερίδας Wall Street Journal, πλησίαζε επίσης την μικρότερη T-Mobile USA για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της δεύτερης AT&T και της πρώτης Verizon Wireless.

Μετά την εξαγορά, ο αριθμός των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που θα εξυπηρετούσε το δίκτυο της AT&T υπολογίζεται σε 129 εκατομμύρια, όταν η πρώτη Verizon εξυπηρετεί 102 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με το 43% των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ.

Προς το παρόν, η ανακοίνωσε δεν σημαίνει τίποτα για τους συνδρομητές της T-Mobile USA, καθώς απαιτείται η έγκριση των Αρχών και η επίπονη ολοκλήρωση της εξαγοράς. Πάντως, εάν και όταν ολοκληρωθεί οι συνδρομητές της T-Mobile θα αποκτήσουν πρόσβαση στα smartphone της AT&T, όπως το iPhone.

Ανησυχία εκφράζεται από ομάδες καταναλωτών και την Public Knowledge, τον μη κερδοσκοπικό φορέα προάσπισης των δικαιωμάτων τους και του υγιούς ανταγωνισμού, οι οποίοι εκφράζουν την άποψη ότι «η συρρίκνωση της αγοράς έχει πάντα ως αποτέλεσμα λιγότερες επιλογές, υψηλότερες τιμές και λιγότερες καινοτομίες». Πάντως, η AT&T έχει ήδη κάνει γνωστό ότι σκοπός της συμφωνίας είναι να μετακινηθούν οι πελάτες της T-Mobile USA στα smartphone, από τα οποία έχει υψηλότερα έσοδα ανά μήνα, ανά συνδρομητή.

Πάντως, η AT&T, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις των Αρχών, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καλύψει τις απομακρυσμένες περιοχές με το δίκτυο επόμενης γενιάς LTE επενδύοντας περί τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αρχικά αναμενόταν να καλύψει το 80% των ΗΠΑ, ενώ τώρα το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 95%. Η προσφορά αυτή θεωρείται ότι θα ικανοποιήσει την κυβέρνηση Ομπάμα και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, αφού θα τηρηθεί η υπόσχεση να φέρει το γρήγορο Ίντερνετ σε όλους τους Αμερικανούς.

Η συμφωνία προβλέπει την πληρωμή 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετρητά στην Deutche Telecom, την μεγαλύτερη εταιρεία τηλεφωνίας στην Γερμανία, στην οποία ανήκει η T-Mobile USA με το υπόλοιπο να καλύπτεται από μετοχές που της δίνουν μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της AT&T (8% της AT&T).

Associated Press,In.gr Τεχνολογία