Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες.

Στις 13:45 ο γενικός δείκτης ήταν χαμηλότερα κατά 1,75% στις 1.555,54 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 52,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε απώλειες 2,29%, της μεσαίας υποχωρούσε κατά 2,23% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν χαμηλότερα κατά 3,54%.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωνε πτώση 3,69%. Η Τράπεζα Κύπρου, που ανακοίνωσε νωρίτερα τα αποτελέσματα του 2010, υποχωρούσε κατά 7,52% στα 2,83 ευρώ. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανακοινώνει αποτελέσματα και η Marfin Popular Bank.

Εθνική και Alpha σημείωναν απώλειες 3,63% και 2,86% στα 6,64 και 4,75 ευρώ αντίστοιχα.

Υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας θα τελούν στο εξής οι ελληνικές τράπεζες, καθώς καλούνται άμεσα να χαράξουν μια αξιόπιστη στρατηγική για την επανασύνδεσή τους με τη διατραπεζική αγορά.

Από τις διοικήσεις των τραπεζών ζητήθηκε να καταρτίσουν σχέδια για τη σταδιακή απεξάρτησή τους από το «Ευρωσύστημα» και στο πλαίσιο αυτό, κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να εξειδικεύσει τα μέτρα που θα λάβει για να επιτύχει το στόχο και να παρουσιάσει ένα προσχέδιό τους έως και τα μέσα Απριλίου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την ΕΚΤ θα αξιολογήσει το πλάνο που θα παρουσιαστεί από την κάθε τράπεζα, αποφαίνοντας για την αποτελεσματικότητά του έως και το τέλος Μαΐου.

Από το σύνολο των μετοχών που διακινούνταν, 19 κέρδιζαν, 138 υποχωρούσαν και 27 ήταν αμετάβλητες.

Στην αγορά ομολόγων, το spread διαμορφωνόταν στις 874 μονάδες βάσης και το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου στο 11,89%.

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές επικρατούν μεικτές τάσεις, ενώ ανοδικό άνοιγμα της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ δείχνουν τα futures.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSΕ-100 υποχωρούσε κατά 0,44% στις 5.974,85 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημείωνε άνοδο 0,16% στις 4.076,75 μονάδες και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Dax ήταν υψηλότερα κατά 0,26% στις 7.204,04 μονάδες.

Στις ασιατικές αγορές επικράτησαν κυρίως ανοδικές τάσεις και στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei-225 τερμάτισε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,92% στις 10.624,10 μονάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ