Πέντε νεκροί στην Υεμένη, νέες ταραχές ξέσπασαν στην Αίγυπτο
Άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα στο Άντεν της νότιας Υεμένης, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση. Νέες ταραχές ξέσπασαν και στην Αίγυπτο, όπου στρατιώτες συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, ο σκληροπυρηνικός ηγέτης της σιιτικής αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν, Χάσαν Μουσαϊμάα, αναμένεται να επιστρέψει στην πατρίδα του.
Ανδίρα Άννα
Άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα στο Άντεν της νότιας Υεμένης, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση.
Μέχρι αργά τη νύχτα της Παρασκευής διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ και της κυβέρνησής του συγκρούονταν με αστυνομικούς οι οποίοι χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες για να τους διαλύσουν.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από ένα ξενοδοχείο στον κεντρικό οδικό άξονα της συνοικίας Μαάλα.
Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα νεκρό και 30 τραυματίες. Ωστόσο, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, οι νεκροί ανέρχονται στους πέντε και οι τραυματίες στους 40. Συνολικά, μόνο στο Άντεν έχουν σκοτωθεί 15 άνθρωποι από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στις 16 Φεβρουαρίου.
Ταραχές ξέσπασαν τα ξημερώματα του Σαββάτου και στην Αίγυπτο, όταν στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα και χρησιμοποίησαν ρόπαλα για να διαλύσουν διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ.
Οι διαδηλωτές απαιτούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αχμέντ Σαφίκ, την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων και την κήρυξη γενικής αμνηστίας.
Στη συγκέντρωση στην πλατεία της Απελευθέρωσης, επίκεντρο του ξεσηκωμού εναντίον του προέδρου, οι διαδηλωτές κάλεσαν το στρατό, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι «δε θα υπάρξει επιστροφή στην εποχή Μουμπάρακ» να καθαιρέσουν την δοτή κυβέρνηση και να διορίσουν κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Μετά τα μεσάνυχτα όμως διαδηλωτές είπαν ότι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα, προκάλεσαν διακοπή ρεύματος στην περιοχή και κινήθηκαν εναντίον των συγκεντρωμένων για να τους αναγκάσουν να φύγουν από την πλατεία.
«Η στρατονομία χρησιμοποίησε αληθινά όπλα και όπλα τέιζερ για να χτυπήσει διαδηλωτές» δήλωσε στο Reuters ο Αχμέντ Μπάγατ, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση. «Ο στρατός χρησιμοποιεί ξανά βία. Αλλά οι διαδηλωτές δεν ανταπέδωσαν».
Οι διαδηλωτές έφυγαν από το κέντρο αλλά πολλοί μαζεύτηκαν σε κοντινούς δρόμους, σύμφωνα με έναν άλλο διαδηλωτή, τον Μοχάμεντ Ιμάντ. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν πολλούς διαδηλωτές να πέφτουν στο έδαφος αλλά δεν είναι σαφές εάν τραυματίστηκαν και πόσο σοβαρά.
«Είμαι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν στις θέσεις τους όταν ο στρατός άρχισε να διαλύει τους διαδηλωτές, ρίχνοντας στον αέρα με πραγματικά πυρά για να τους εκφοβίσει» είπε ο Ασράφ Ομάρ. «Χρησιμοποιούσαν τέιζερ και ρόπαλα για να μας χτυπήσουν χωρίς κανέναν έλεγχο. Νόμιζα ότι τα πράγματα θα άλλαζαν. Ήθελα να δώσω στην κυβέρνηση μια ευκαιρία αλλά δεν υπάρχει ελπίδα με αυτό το καθεστώς. Αλλά δεν έχει νόημα» πρόσθεσε, δηλώνοντας: «Ξαναβγαίνω στο δρόμο. Είτε ζω με αξιοπρέπεια είτε πεθαίνω».
Τέλος, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, ο σκληροπυρηνικός ηγέτης της σιιτικής αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν, Χάσαν Μουσαϊμάα, αναμένεται να επιστρέψει στην πατρίδα του εντός της ημέρας, καθώς οι αρχές του Λιβάνου του επέστρεψαν το διαβατήριό του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Πλήρης κυριαρχία του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο με τον ΟΦΗ: 2 γκολ και 18-0 τελικές (pic, vids)
- Παράνομο πορνό, χάπια στύσης, κίνδυνος απέλασης: Μπόνι Μπλου και 17 άνδρες συνελήφθησαν στο Μπαλί
- Παραμένουν τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο από την κακοκαιρία – Με λεωφορεία το Λειανοκλάδι – Λάρισα – Λειανοκλάδι
- Τα μπλόκα χωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία στα δύο
- Διακοπές στη κόλαση: Γιατί επισκεπτόμαστε αξιοθέατα που έγιναν ακρότητες
- Αλεξανδρος Γρηγορόπουλος: Για πρώτη φορά περικυκλωμένο από ΜΑΤ το μνημείο στα Εξάρχεια

