Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1974 το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2010
Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1974 ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2010, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 18,5% σε 952 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 20% σε 798 δισ. ευρώ. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το 2011 οι γερμανικές εξαγωγές ίσως «σπάσουν» το φράγμα του 1 τρισ. ευρ, ενώ ο Β.Σόιμπλε λέει ότι δεν πρέπει γίνεται ο ίδιος χειρισμός για εμπορικά πλεονάσματα και τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1974 ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2010, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 18,5% σε 952 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 20% σε 798 δισ. ευρώ.
Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 154 δισ. ευρώ, από 139 δισ. ευρώ το 2009.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle, το «άλμα» των γερμανικών εξαγωγών τροφοδοτήθηκε από την αυξημένη ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες, εκτός Ευρωζώνης, όπως την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία.
Οι εξαγωγές προς αυτές τις χώρες αυξήθηκαν κατά 26% ενώ προς τις χώρες της Ευρωζώνης κατά 12,7%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και για το 2011 οι ειδικοί αναμένουν μεγάλο όγκο παραγγελιών από τις ασιατικές χώρες.
Από τα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι οι χώρες της ΕΕ παραμένουν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, καθώς αγόρασαν πέρυσι προϊόντα συνολικής αξίας 570 δισ. ευρώ.
«Έχουμε μείνει έκπληκτοι από την κατακόρυφη αυτή αύξηση. Αναμέναμε βέβαια ότι θα κινηθούμε σε διψήφιο αριθμό. Για το 2011 αναμένουμε επίσης αύξηση, αλλά σαφώς μικρότερη. Υπολογίζουμε με μία μέση ετήσια αύξηση της τάξεως του 7%», σχολίασε ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Χονδρικού και Εξωτερικού Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών, Άντον Μπέρνερ.
Έτσι, εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, δεν αποκλείεται φέτος οι γερμανικές εξαγωγές να «σπάσουν» το φράγμα του 1 τρισ. ευρώ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε δήλωσε την Τρίτη δεν πρέπει γίνεται ο ίδιος χειρισμός για εμπορικά πλεονάσματα και τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
«Κανείς δεν πρέπει να ξεχωρίζει τα ελλείμματα από τα πλεονάσματα», είπε και προσέθεσε ότι το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα δεν είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αποτελεί σε ένα βαθμό τη λοκομοτίβα της ανάπτυξης για την Ευρωζώνη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι Αθώοι: Από το πάθος στην καταστροφή – Οι τρεις ήρωες της νέας σειράς μας συστήνονται
- «Η Ερατώ αγαπάει…» – Έρωτας, σεξ και βρισιές σε «γκράφιτι» χιλιετιών στην Πομπηία
- Τείχος δυσαρέσκειας απέναντι στην ΝΔ – Πολιτικό σκηνικό σε αναμονή των νέων κομμάτων – Ισχυρό αίτημα αλλαγής
- Βλάχος: «Έχουμε τα δικά μας όπλα κόντρα στην Ουγγαρία» – Γενηδουνιάς: «Δεν φοβόμαστε κανέναν»
- Φινλανδία: Ο πρόεδρος Στουμπ επιδιώκει σχέδιο για την ασφάλεια της Αρκτικής μέχρι την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ
- Το Μαρόκο υπέγραψε τον ιδρυτικό χάρτη του Συμβουλίου Ειρήνης (pics)
