Επιχείρηση στη Λέρο προέβλεπε το σχέδιο «Βαριοπούλα» του τουρκικού στρατού
Απόβαση στη Λέρο προέβλεπε το σχέδιο Βαριοπούλα του τουρκικού στρατού την περίοδο 2002-2003, σύμφωνα με νέα έγγραφα που βρέθηκαν στη διοίκηση του Ναυτικού στο Γκιολτσούκ. Στην επιχείρηση θα συμμετείχαν αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις. Η κρίση που ετοίμαζε ο τουρκικός στρατός είχε στόχο να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος στην Τουρκία για να επιτραπεί η εκδήλωση πραξικοπήματος ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν.
Απόβαση στη Λέρο προέβλεπε το σχέδιο Βαριοπούλα του τουρκικού στρατού την περίοδο 2002-2003, σύμφωνα με νέα έγγραφα που βρέθηκαν στη διοίκηση του Ναυτικού στο Γκιολτσούκ. Στην επιχείρηση θα συμμετείχαν αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις.
Οι αποκαλύψεις έγιναν από την εφημερίδα «Μιλιέτ» την Παρασκευή, αλλά χθες, Κυριακή, η «Γενί Σαφάκ» έδωσε στοιχεία για την κρίση που ετοίμαζε ο τουρκικός στρατός στο Αιγαίο με στόχο να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος στην Τουρκία, για να επιτραπεί η εκδήλωση πραξικοπήματος ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν μερικούς μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», στο πλαίσιο του σχεδίου Σούγκα θα γινόταν απόβαση στα τουρκικά νησιά Κογιούν, δίπλα από τη Χίο, τα οποία με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης είναι αποστρατικοποιημένα.
Η εξέλιξη αυτή θα προκαλούσε την κινητοποίηση της Ελλάδας, η οποία θα καλούσε αμέσως τον στρατό σε επιφυλακή.
Το σχέδιο όμως δεν τελείωνε εδώ. Θα προχωρούσαν ακόμη και σε επιχείρηση στη Λέρο, προκαλώντας ευθέως την Ελλάδα, με στόχο τη δημιουργία πραγματικής κρίσης.
Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο, το οποίο βρέθηκε επίσης στη διοίκηση του Ναυτικού και το υπογράφει ο αντισυνταγματάρχης Ερντίν Ινάλ, ειδική ομάδα ανέλαβε την όλη επιχείρηση.
Παράλληλα, πόλεμο ανακοινώσεων ανάµεσα στην Αθήνα και στην Άγκυρα προκάλεσαν ακόµη µία φορά οι αιχµές του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, Κάρολου Παπούλια για τη Γενοκτονία των Αρµενίων, συγκεκριµένα οι αναφορές του στους Έλληνες και Αρμενιούς που «κατακρεουργήθηκαν από τον ίδιο βάρβαρο».
Αρχικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αντέδρασε, αλλά το Σάββατο εξέδωσε ανακοίνωση, όπου κάνει λόγο για «πλήρη διαστρέβλωση» των ιστορικών γεγονότων, η οποία «δεν συνάδει µε τον αξιότιµο θεσµό από τον οποίο προέρχεται».
Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, η οποία διά στόµατος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη ∆ελαβέκουρα απάντησε ότι«η Ιστορία δεν ξαναγράφεται ούτε παραγράφεται».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σύλλογος συγγενών θυμάτων Τεμπών: Σας ευχαριστούμε που κρατάτε τα όνειρα των 57 αγγέλων μας ζωντανά
- Πότε γαβγίζει ένας σκύλος – Με ποιον τρόπο ενισχύουμε το γάβγισμα
- Ενυδάτωση χειλιών: Lip balms που κάνουν δουλειά
- Μέση Ανατολή: Παγκόσμιο μπλακ άουτ στις αερομεταφορές – Ακυρώσεις και στο «Ελ. Βενιζέλος»
- Πέθανε ο πρώτος προπονητής του Μαραντόνα στη Νάπολι
- Χριστίνα Σάλτη: Εγκλωβισμένη στην Αυστραλία

