Μισό αιώνα μετά το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, το έργο του παραμένει πάντα ζωντανό και το μήνυμά του πιο επίκαιρο από ποτέ. H Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), αφιέρωσε στα 50χρονα από το θάνατό του, το τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Η Κρητική Ματιά» (Le regard Cretois).
Στην επετειακή αυτή έκδοση, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε τέσσερις γλώσσες (γαλλικά, ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά) δημοσιεύονται κείμενα του μεγάλου στοχαστή για το Αιγαίο, όπως και ανέκδοτη αλληλογραφία του με τον ελληνο-ρουμάνο συγγραφέα Παναΐτ Ιστράτι, με τον οποίο συνδεόταν με βαθιά φιλία, αλλά και κείμενα επιφανών ξένων ακαδημαϊκών, νεοελληνιστών και μελετητών του έργου του Καζαντζάκη, απ’ όλο τον κόσμο.

«Με την έκδοση αυτή θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά τους αναγνώστες μας στο έργο του μεγάλου μας Κρητικού, που αποτελεί άμεσο σύνδεσμο ανάμεσα σε όλους εμάς και ένα συγγραφέα, με τον οποίο οδοιπορούμε εδώ και τόσα χρόνια», επισημαίνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, πρεσβευτής Ελληνισμού, Γιώργος Στασινάκης. «Συνεχίζουμε έτσι την αποστολή μας, που είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη για ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, μέσα από τα δικά του κείμενα, αλλά και τις πολυάριθμες μελέτες που εξακολουθεί να εμπνέει το έργο του».

Ανάμεσα στα κείμενα ξεχωρίζουν αυτά του μεγαλύτερου ερευνητή του έργου του Καζαντζάκη, Πίτερ Μπίεν, από το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, με θέμα «Γιατί πρέπει να διαβάζεται ο Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα», του αειμνήστου Γάλλου ελληνιστή, φίλου του Καζαντζάκη, Αντρέ Μιραμπέλ, του νεοελληνιστή καθηγητή του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, Μπέντζαμιν Χέντριξ, με θέμα «Ο Καζαντζάκης και το Βυζάντιο», του καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Μπουένος Aϊρες, Σεμπάστιαν Ντόζο Μορένο, «Ο Ζορμπάς και οι θεοί του Καζαντζάκη», κ.ά.

Τέλος, δημοσιεύεται συνέντευξη του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, πλαισιωμένη από φωτογραφικό υλικό από τα γυρίσματα της ταινίας «Ζορμπάς».

Εκδηλώσεις της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Φιλολόγων Φλώρινας, διοργανώνεται απόψε Παρασκευή για πρώτη φορά στην ακριτική πόλη διάλεξη για τον Νίκο Καζαντζάκη. Θα μιλήσουν ο καθηγητής Δημήτριος Γουνελάς, με θέμα «Καζαντζάκης και Ελευθερία» και ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ, με θέμα την επικαιρότητα της σκέψης του Καζαντζάκη.

Περισσότερα από 4.000 μέλη σε 103 χώρες, έχοντας ιδρύσει 70 και πλέον τμήματα σε κάθε γωνιά της γης, «μετράει» σήμερα η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με έδρα τη Γενεύη, 22 χρόνια μετά την ίδρυσή της. Όλα αυτά τα χρόνια, σε τακτά χρονικά διαστήματα, η Εταιρεία διοργανώνει εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες, σε συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια, αλλά και σχολεία, σε όλο τον κόσμο, όπως και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

Το μαγικό ταξίδι συνεχίζεται με εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα για πρώτη φορά στην Τρίπολη της Λιβύης, στις 16 και 17 Φεβρουαρίου, με διαλέξεις του κ. Στασινάκη, με θέμα το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και τις σχέσεις του με τον αραβικό κόσμο. Οι διαλέξεις θα δοθούν στο Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο, στην Ελληνική Κοινότητα και στα ελληνικά σχολεία.

Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το έργο του Καζαντζάκη και στην Αντίς-Αμπέμπα της Αιθιοπίας, στις 13 και 14 Απριλίου, χάρη στον Πρέσβη της Ελλάδος, Μιχαήλ-Ευστράτιο Δαρατζάκη.

Στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, στις 12 και 15 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα, ο Γιώργος Στασινάκης θα δώσει διαλέξεις στα ελληνικά σχολεία, με τη στήριξη του αναπληρωτή συντονιστή εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας και των διευθυντών των σχολείων. Επίσης, στη Ραμάλα της Παλαιστίνης, μία εκδήλωση με διοργανώτρια τη Μαρία Βασιλείου, τοπική υπεύθυνη της ΔΕΦΝΚ.

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώνεται στις 2 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, από την Ελληνική Κοινότητα, τη ΔΕΦΝΚ και το Σύλλογο Φίλων Ελλάδας στη Γενεύη, «Φιλία» (Amities helleno-genevoises), με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης: άγνωστες ή παραγνωρισμένες όψεις». Ο Γιώργος Στασινάκης θα εξετάσει το θέμα «Άθεος ή πιστός» και η Ροζμί Τζάνος Πάλις, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στη Philia, θα μιλήσει για την Αμφισημία της αντίληψής του για τη γυναίκα.
Αναγνώσεις κειμένων του Καζαντζάκη στα γαλλικά θα γίνουν από την ηθοποιό Αννε Λίζε Φριτς. Επίσης, στις 8 Φεβρουαρίου στη Λυών, διοργανώνεται εκδήλωση στο Ινστιτούτο Θερβάντες, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Ισπανία».

Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στις 20 Φεβρουαρίου, θα δοθεί διάλεξη του καθηγητή Αλφρεντ Βίνσεντ, με θέμα «Ο Καζαντζάκης και η χριστιανική παράδοση», ενώ άλλη μία εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Ιούνιο στη Βρισβάνη.

Το Φεβρουάριο θα γίνει και μία πρώτη εκδήλωση στο Σικάγο, όπου δημιουργείται νέο τμήμα της ΔΕΦΝΚ, με επικεφαλής τον συγγραφέα και ποιητή Ιωάννη Δαλάπα, αλλά και στην Οττάβα του Καναδά, όπου τέλος του μηνός ιδρύεται επίσης νέο Τμήμα.

Διαλέξεις έχουν προγραμματιστεί, επίσης, να δοθούν στη Βουδαπέστη, στις 8 Μαρτίου, στη Δαμασκό της Συρίας, στις 16 Μαρτίου και στη Βηρυτό, στις 18 Μαρτίου.

Ένα συνέδριο, δημόσιες διαλέξεις, ομιλίες στα ελληνικά σχολεία, θα γίνουν στο Γιοχάνεσμπουργκ (4 και 10 Απριλίου) και Κέιπ Τάουν (6 και 7 Απριλίου), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, το Λύκειο των Ελληνίδων, την Ελληνική Κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς και τον Σύλλογο Κρητών.

Επίσης, στο Χαρτούμ του Σουδάν, στις 17 και 18 Απριλίου, σε συνεργασία με το Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο και την Ελληνική Κοινότητα, θα γίνου διαλέξεις και αναγνώσεις, με θέμα «Ο ταξιδευτής Νίκος Καζαντζάκης».

Το Μάιο η ΔΕΦΝΚ θα είναι και πάλι παρούσα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Τον ίδιο μήνα θα δοθούν διαλέξεις στη Λευκωσία, ενώ στο Βουκουρέστι και τη Βράιλα, διοργανώνονται σημαντικές εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη και τον Ιστράτι. Τέλος, στη Μαριούπολη της Ουκρανία, προγραμματίζεται τον Ιούνιο εκδήλωση για τον Καζαντζάκη στην εκεί Ελληνική Κοινότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ