Ξεχάστε τη Γαλλία και τα φημισμένα κρασιά που παράγει. Το αρχαιότερο πατητήρι στον κόσμο βρέθηκε σε σπηλιά στη νότια Αρμενία, χάρη σε μία ομάδα αρχαιολόγων που κατάφεραν να αναγνωρίσουν, χρησιμοποιώντας βιοχημικές τεχνικές, ένα ξηρό κόκκινο κρασί που είχε παρασκευαστεί πριν 6.000 χρόνια.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύπτουν την εικόνα μίας σύνθετης κοινωνίας, όπου όσοι πενθούσαν έπιναν ένα είδος κρασιού, που παραγόταν σε ένα κοιμητήριο μέσα σε σπηλιά, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση της Αρχαιολογικής Επιστήμης».

«Αυτή είναι η παλαιότερη γνωστή εγκατάσταση για την παρασκευή οίνου στον κόσμο» είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο Γκρεγκόρι Αρεσιάν τού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Όπως ανέφερε η επιστημονική του ομάδα, η μέθοδος χρονολόγησης με ισότοπο άνθρακα αποκάλυψε ένα αποξηραμένο κρασί από σταφύλια κοντά σε ένα πατητήρι που φτιάχτηκε περίπου το 4.000 π.Χ. Αυτό το καθιστά κατά 1.000 χρόνια μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση για την παρασκευή οίνου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Η επιστημονική ομάδα απαρτίζεται από αρχαιολόγους και ερευνητές από την Αρμενία, τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία.

Η ίδια ομάδα είχε βρει το παλαιότερο δερμάτινο παπούτσι στον κόσμο, ηλικίας περίπου 5.500 ετών, στο ίδιο σύμπλεγμα σπηλαίων, τον περασμένο χρόνο.

Το σύμπλεγμα σπηλαίων, όπου βρέθηκε το οινοποιείο, είναι γνωστό ως Areni-1 και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Αρμενίας με το Ιράν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό