Νέα έκδοση του «Μίκης Θεοδωράκης – Άξιος Εστί»
Νέα έκδοση του βιβλίου «Μίκης Θεοδωράκης-Άξιος Εστί» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κυριακίδη, με προσθήκη νέου κεφαλαίου υπό τον τίτλο «Στην εποχή της χρεοκοπίας», με αφορμή τη συμπλήρωση 85 χρόνων από τη γέννηση του «πιο διάσημου Έλληνα στον πλανήτη», όπως χαρακτηριστικά γράφει στον πρόλογο του ο συγγραφέας Γιώργος Π. Μαλούχος. Ο ογκώδης τόμος των 1.052 σελίδων, […]
Ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει τις αγωνίες του, τις αντιρρήσεις του, τις προτάσεις του και το όραμά του για την πορεία της χώρας μέσα στη δίνη της οικονομικής και πολιτιστικής κρίσης.
Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά σπαράγματα-επιγράμματά από το ωκεανό των λόγων του:
«Δεν αγαπάμε τη χώρας μας, δεν αγαπάμε τους εαυτούς μας και γι’ αυτό τίποτα δεν μας σώζει. Εκεί που φτάσαμε, τουλάχιστον ας μην ξεφτιλιζόμαστε μπροστά στους ξένους. Γιατί δεν μπορεί ένας λαός 10 εκατομμυρίων ανθρώπων να μην έχει 10 ανθρώπους ικανούς και να χρειάζεται τη βοήθεια των ξένων».
«Με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο τη χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας. Θεωρώ ότι υπάρχει συνωμοσία τραπεζιτών και Διεθνούς Εξουσίας».
«Έως χθες πίστευα ότι η Βία και ο Πόλεμος έχουν βασικές αιτίες οικονομικά συμφέροντα, θρησκευτικούς και εθνικούς φανατισμούς και άλλα παρόμοια. Σήμερα είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά στο βάθος δεν είναι παρά προσχήματα και ότι η βασική αιτία απ’ όπου ξεκινά η δίψα για κατάκτηση και αίμα βρίσκεται μέσα στον άνθρωπο. Η αγριότητα αυξάνει όσο ο άνθρωπος γίνεται πιο πολιτισμένος».
Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 2005 και είναι προϊόν μαγνητοφωνημένων αφηγήσεων-συζητήσεων στο σπίτι του, στου Φιλοπάππου, με το δημοσιογράφο Γιώργο Π.Μαλούχο και με ηχολήπτη τον Δημήτρη Ευαγγελινό, που μεταδόθηκαν σε συνέχειες από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Η νέα συμπληρωμένη έκδοση συμπίπτει με το νέο «παρόν» που δίνει ο Μίκης Θεοδωράκης ως επικεφαλής της νεοιδρυθείσας Κίνησης Πολιτών «Σπίθα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μπαρτσελόνα – Εσπανιόλ 4-1: «Τεσσάρα» στο καταλανικό ντέρμπι κι «άλμα» τίτλου οι «Μπλαουγκράνα»
- Λίβερπουλ – Φούλαμ 2-0: «Κλείδωσαν» τη νίκη από το πρώτο ημίχρονο οι «κόκκινοι»
- Λονδίνο: Τουλάχιστον 212 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action
- Σαν Πάουλι – Μπάγερν Μονάχου 0-5: Παράσταση για ένα ρόλο
- Δεν κάνει βήμα πίσω ο Νετανιάχου – «Το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά το Ιράν»
- Θεσσαλονίκη: Ως ανθρωποκτονία ερευνάται ο θάνατος άνδρα, η σορός του οποίου εντοπίστηκε στην Ευκαρπία
