
Η πολιτική του Ιράν και όχι τα πρόσωπα έχουν σημασία, διαμηνύει η Χίλαρι Κλίντον
Το Ιράν έχει κάνει ένα καλό ξεκίνημα στις συζητήσεις με τις δυτικές χώρες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον για να προσθέσει ότι αυτό δεν πρέπει να αλλάξει με την αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών. Για τις ΗΠΑ έχει σημασία η πολιτική της χώρας, ανέφερε σχετικά.
Το Ιράν έχει κάνει ένα καλό ξεκίνημα στις συζητήσεις με τις δυτικές χώρες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον για να προσθέσει ότι αυτό δεν πρέπει να αλλάξει με την αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών.
Η πρόσφατη συνάντηση των έξι (είναι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία) με το Ιράν στη Γενεύη «ήταν μία καλή αρχή» για επιστροφή σε σοβαρές συνομιλίες αλλά δεν αρκεί.
Επιπλέον, η υπουργός σημείωσε ότι το Ιράν συμφώνησε να παραστεί και στην επόμενη συνάντηση της ομάδας τον Ιανουάριο στη Κωνσταντινούπολη αλλά υπενθύμισε ότι θα συνεχιστεί η πίεση στο Ιράν σχετικά με το πρόγραμμά του.
«Παραμένουμε δεσμευμένοι να ακολουθήσουμε κάθε διπλωματική οδό που είναι διαθέσιμη σε εμάς και στους εταίρους μας για να πείσουμε το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα», είπε η κ.Κλίντον.
Πάντως η υπουργός σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τους λόγους για την ξαφνική απομάκρυνση του μέχρι σήμερα υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέχρ Μοτακί για να προσθέσει ότι για τις ΗΠΑ έχει σημασία η πολιτική της χώρας.
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε στη Τεχεράνη ότι ο Μοτακί αντικαθίσταται με τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, τον Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Παραμένει στη θέση του ο βασικός διαπραγματευτής, Σαΐντ Τζαλίλι.
* Τέλος, σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι πολύ κρίσιμη αλλά σταθερή. Ο Αμερικανός διπλωμάτης νοσηλεύεται από την Παρασκευή ενώ υποβλήθηκε σε εγχείριση για ρήξη αορτής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στενά του Ορμούζ: Κανένα πλοίο «δεν έχει καταφέρει να σπάσει τον αποκλεισμό», δηλώνουν οι ΗΠΑ
- Μνημείο στην Ουάσιγκτον: «Αψίδα του Θριάμβου των Ηνωμένων Πολιτειών» θα είναι η επίσημη ονομασία του
- Ιράν: Θα βυθίσουμε τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, απειλεί σύμβουλος του Χαμενεΐ
- Ιράν: Η Ουάσιγκτον δεν θα παρατείνει την προσωρινή αναστολή των κυρώσεων για το πετρέλαιο της Ρωσίας
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Τι θα φέρει το πρώτο γεωτρύπανο
- Λίβανος: Ο Τραμπ θα επικροτούσε ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

