Οι φυσικές καταστροφές φέρνουν πιο κοντά τους λαούς, συμφώνησαν Αμπάς-Παπούλιας
Η «διπλωματία των καταστροφών» είναι μια καλή ευκαιρία για να αναπτύξουμε την ειρηνική συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς, συμφώνησαν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας παραχώρησε επίσημο γεύμα προς τιμήν του ξένου προσκεκλημένου.
Η «διπλωματία των καταστροφών» είναι μια καλή ευκαιρία για να αναπτύξουμε την ειρηνική συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς, συμφώνησαν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Ο κ. Παπούλιας παραχώρησε επίσημο γεύμα προς τιμήν του ξένου προσκεκλημένου.
Αναφερόμενος στη στενή συνεργασία, που αναπτύχθηκε με το Ισραήλ, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, που ξέσπασαν εκεί, ο κ. Αμπάς είπε ότι «από την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, θα πάμε στην αντιμετώπιση των συμφορών του εξτρεμισμού, με τελικό στόχο την επίτευξη της ειρήνης».
Η Ελλάδα ενθαρρύνει έμπρακτα προς αυτή την κατεύθυνση με τη «σύσταση μιας περιφερειακής δύναμης φυσικών καταστροφών ιδιαίτερα κατάσβεσης πυρκαγιών» όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, που παρεκάθησε στο γεύμα.
Αναφέρθηκε «στο εξαιρετικό παράδειγμα από πλευράς του Αμπάς να στείλει αμέσως βοήθεια στο Ισραήλ», το οποίο χαρακτήρισε «καλή ευκαιρία να δούμε πού μπορούμε να συνεργαστούμε».
Μετά τις πυρκαγιές, η συνέχεια της ευκαιρίας θα δοθεί με το νερό, το οποίο είναι ένα κοινό αγαθό και μάλιστα εν ανεπαρκεία, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Όπως είπε ο κ. Αμπάς, η Παλαιστινιακή Αρχή προτίθεται να δημιουργήσει σταθμούς αφαλάτωσης με τη συνεργασία Ισραήλ, Ιορδανίας και Αιγύπτου.
«Μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα σβήσουμε και τη δίψα για νερό», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το Ισραήλ διαθέτει πολύ υψηλή τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα.
«Θέλουμε να συνεργαστούμε περισσότερο, γιατί το νερό και το ρεύμα είναι για όλους μας» υπογράμμισε, καλώντας και άλλες χώρες της Μεσογείου να βοηθήσουν.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Δρούτσας για να αναφέρει την πρωτοβουλία της Ελλάδας, προκειμένου να συσταθεί μία περιφερειακή δύναμη για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
«Η διπλωματία των καταστροφών», συνόψισε ο κ. Παπούλιας και ο κ. Αμπάς σχολίασε ότι «από εκεί ξεκινάμε και από εκεί πάμε για την ειρήνη. Από την αντιμετώπιση των φυσικών συμφορών, μετά στην αντιμετώπιση των συμφορών του εξτρεμισμού και στην επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή».
Λίγο νωρίτερα, ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Αμπάς, τον ρώτησε:
- «Τι νέα μας φέρνετε;»
- «Έχουμε πολλά νέα» απάντησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.
Στο γεύμα προς τιμήν του κ. Αμπάς παρεκάθησε και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Capital Link: Καταλύτης ανάπτυξης τα νέα έργα υποδομών στην Ελλάδα
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-1: Διπλό στις Σέρρες με «υπογραφή» Ματσάν
- Σοκαριστικό τροχαίο έξω από την Αμφίκλεια – Συγκρούστηκαν δύο νταλίκες και ένα ΙΧ
- Παρά τους δασμούς του Τραμπ, η οικονομία της ΕΕ αναπτύσσεται περισσότερο από το αναμενόμενο το 2025
- Capital Link Forum – Βρέντζος: Η Alter Ego Media αντιπροσωπεύει το νέο επενδυτικό αφήγημα στο ΧΑ
- Αγρότες στο in: «Μας δίνουν συνεχώς υποσχέσεις – Αν τους αφήσουμε, θα μας τελειώσουν»

