Μέχρι 100 δισ. ευρώ στο πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας, σύμφωνα με το Spiegel
Ποσό έως 100 δισ. ευρώ πρόκειται να περιέχει το πακέτο για τη διάσωση της Ιρλανδίας, σύμφωνα τουλάχιστον με το γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Το ευρώ δεν κινδυνεύει, παρά τη δημοσιονομική κρίση στην Ιρλανδία» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρίντερλε, τονίζοντας, πάντως, ότι η οικονομική βοήθεια πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις από τις χώρες που τη λαμβάνουν. Την ελπίδα να μην καταρρεύσει το κοινό νόμισμα εξέφρασε η Βρετανία, δηλώνοντας παράλληλα έτοιμη να στηρίξει την Ιρλανδία.
«Το ευρώ δεν κινδυνεύει, παρά τη δημοσιονομική κρίση στην Ιρλανδία» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρίντερλε, τονίζοντας, πάντως, ότι η οικονομική βοήθεια πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις από τις χώρες που τη λαμβάνουν.
«Με το σχέδιο διάσωσης του ευρώ, έχουμε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της νομισματικής Ενωσης. Η κατάσταση αναλύεται καθημερινά» σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Focus που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.
«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη σημερινή κρίση στην Ιρλανδία με εκείνη της Ανοιξης» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις, Ουίλιαμ Χέιγκ, εξέφρασε την ελπίδα να μην καταρρεύσει το ευρώ, για να προσθέσει: «ποιος ξέρει;»
Μιλώντας στο BBC, ο άλλοτε αρχηγός των Συντηρητικών σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κανένας δεν αναφέρθηκε περισσότερο από εμένα τα τελευταία χρόνια στους κινδύνους να έχουμε ένα νόμισμα το οποίο συνδέεται με συναλλαγματικές ισοτιμίες και επιτόκια χωρών με διαφορετικές οικονομίες. Αλλά ελπίζω να μην καταρρεύσει. Ποιος ξέρει;»
Ξεκαθάρισε ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να υπάρχει ένα σταθερό ευρώ, «παρόλο που εμείς περισσότερο από άλλους έχουμε προειδοποιήσει για τα μειονεκτήματά του».
Σχετικά με την Ιρλανδία, δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ιρλανδία, παρόλο που δεν έχει διατυπωθεί επισήμως κανένα σχετικό αίτημα».
Το Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα αναφέρει ότι το πακέτο βοήθειας προς την Ιρλανδία ίσως φτάσει τα 100 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το περιοδικό, το οποίο δεν επικαλείται πηγή, το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας θα προέρχεται από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, αλλά η Βρετανία, η οποία δεν ανήκει στη ζώνη ευρώ, είναι έτοιμη να βάλει το χέρι στην τσέπη και να διαθέσει 20 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- H Κυπριακή Ομοσπονδία καλεί τον Ολυμπιακό να παίξει στη Λεμεσσό αντί για το ΣΕΦ
- Θρήνος στην κηδεία του 24χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λούτσα
- «Φως στο Τούνελ»: Αποκαλυπτικά στοιχεία για δύο σκοτεινές υποθέσεις
- «Φαίνεται τόσο υπέροχος» – Ο Τζακ Νίκολσον σε σπάνια φωτογραφία με τα παιδιά του (και σε τρελή φόρμα)
- Τι είπε ο Σπανούλης για τη μεγάλη νίκη επί της Παρί και τη μεταγραφή του Τζόσεφ
- Κικίλιας: «Η ασφάλεια των επιβατών είναι πρώτα και πάνω από όλα» – Τι είπε για αγρότες και Τσίπρα