Κατακραυγή για τους εξευτελιστικούς ελέγχους ασφάλειας στα αμερικανικά αεροδρόμια
Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για τους λεπτομερείς όσο και εξευτελιστικούς σωματικούς ελέγχους στα αεροδρόμια των ΗΠΑ καθώς όλο και περισσότεροι επιβάτες αλλά και οργανώσεις για τα δικαιώματα των επιβατών καταγγέλλουν τις διαδικασίες σαν απροκάλυπτη παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους. Οργανώσεις καλούν σε μαζικές διαμαρτυρίες και αποχή από τους ελέγχους.
Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για τους λεπτομερείς σωματικούς ελέγχους στα αεροδρόμια των ΗΠΑ καθώς όλο και περισσότεροι επιβάτες αλλά και οργανώσεις για τα δικαιώματα των επιβατών καταγγέλλουν τις διαδικασίες σαν απροκάλυπτη παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους.
Οι επιβάτες πρέπει να περάσουν από τους σαρωτές ακτίνων Χ, οι ακτίνες των οποίων διαπερνούν τα ρούχα αλλά όχι και το δέρμα και έτσι αποκαλύπτονται σχεδόν γυμνοί στις οθόνες των ελεγκτών (του ίδιου φύλου). Σε όσα αεροδρόμια δεν συμβαίνει αυτό ή για όσους επιβάτες αρνηθούν το πέρασμα από σαρωτή γίνεται σωματικός έλεγχος με άγγιγμα σε όλο το σώμα, ακόμα και τα γεννητικά όργανα, με το εσωτερικό της παλάμης.
Σε ελέγχους υποβάλλονται και τα πληρώματα των αεροσκαφών. Επιπλέον έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι ελεγκτές προσπάθησαν να υποβάλλουν στη διαδικασία ακόμα και παιδιά.
Διαστάσεις μάλιστα έχει πάρει και η ενέργεια ενός επιβάτη που αρνήθηκε τον έλεγχο (επέμενε να περάσει μόνο από σαρωτή) για να αντιμετωπίσει στελέχη της TSA που του απαγόρευσαν να ταξιδέψει, όταν απείλησε με μηνύσεις. Το βίντεο από κινητό τηλέφωνο με την αντιπαράθεση κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ.
Οργανώσεις πολιτών προτρέπουν τώρα στους ταξιδιώτες να αρνηθούν μαζικά τους ελέγχους στις 24 Νοεμβρίου, την παραμονή της εορτής των Ευχαριστιών, ημέρα με μεγάλη επιβατική κίνηση. Τονίζουν ότι ο έλεγχος παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα στην ιδιωτικότητα και τους αδικαιολόγητους ελέγχους των Αρχών και ετοιμάζονται να προσφύγουν στα ομοσπονδιακά δικαστήρια.
Τα μέτρα έχει λάβει η Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (TSA) που διευκρινίζει απλά ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανένας λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Εντωμεταξύ, ο επικεφαλής της TSA Τζον Πιστόλε παραδέχεται ότι οι έλεγχοι είναι περισσότερο «επιθετικοί» από ό,τι συνηθιζόταν στο παρελθόν. Πρόσθεσε ότι σε έλεγχο υποβλήθηκε και ο ίδιος και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο. Κατανοώ τις ανησυχίες των επιβατών για τους ελέγχους, είπε τέλος ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια των ταξιδιωτών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Κουτσούμπας: Υποκρίνεται η κυβέρνηση συλλογικά και προσωπικά η κ. Κεραμέως – Ο λαός να γίνει το αντίπαλο δέος
- Η Τότεναμ ανακοίνωσε την πρόσληψη του Τούντορ ως το τέλος της σεζόν
- Ζελένσκι: Αισθάνεται πίεση από τον Τραμπ, ζητά κατάπαυση πυρός και υπόσχεται εκλογές
- Βόλος: Τρομακτικό τροχαίο – Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δύο ΙΧ και καρφώθηκε μέσα σε φροντιστήριο
- Εξασφάλισε και άλλα εισιτήρια ο Ολυμπιακός: Ανοίγει ακόμη μία θύρα στη Λιβαδειά για τον κόσμο
- Γιώργος Μαζωνάκης: Χειρουργήθηκε με επιτυχία ο τραγουδιστής