«Σκανδαλώδης» η κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη, λέει η Β.Ρέντινγκ
Σκανδαλώδη χαρακτηρίζει η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ρομά στην Ευρώπη, επικρίνοντας τον αποκλεισμό τους από το κοινωνικό κράτος και την εκπαίδευση. Μετά την κόντρα Κομισιόν και Παρισιού που προκάλεσε η πολιτική του Νικολά Σαρκοζί για εκτοπισμό πληθυσμών Ρομά, η Β.Ρέντινγκ τονίζει ότι στην Ευρώπη «όλοι οι πολίτες, όποιοι και εάν είναι, έχουν δικαιώματα».
Σκανδαλώδη χαρακτηρίζει η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ρομά στην Ευρώπη, επικρίνοντας τον αποκλεισμό τους από το κοινωνικό κράτος και την εκπαίδευση.
«Πρόκειται για ένα σκανδαλώδες θέμα για όλους τους Ευρωπαίους» ανέφερε η Β.Ρέντινγκ σε συνέντευξη Τύπου στη Λωζάννη με θέμα το μέλλον των σχέσεων της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Έχουμε στην Ευρώπη τη μεγαλύτερη μειονότητα, αριθμεί δέκα εκατομμύρια άτομα, που ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, που δεν έχει καμία πρόσβαση σε κατοικία και συχνά καμία πρόσβαση στην υγεία» πρόσθεσε. Ως ιδιαίτερα προβληματική σημείωσε η επίτροπος τη μηδενική πρόσβαση των παιδιών της κοινότητας των Ρομά στη μόρφωση και το εκπαιδευτικό σύστημα.
Έπειτα μάλιστα από την κόντρα Κομισιόν και Παρισιού, με την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών στην απόφαση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για μαζικές απελάσεις Ρομά, η Β.Ρέντιγκ ανέφερε πως «πρέπει να αντιληφθούμε ότι όλοι οι πολίτες, όποιοι κι αν είναι, έχουν δικαιώματα».
«Έχουμε υποχρέωση να επιλύσουμε αμέσως το πρόβλημα της πολύ μεγάλης φτώχειας και της μη πρόσβασης στη μάθηση των παιδιών Ρομά» κατέληξε η επίτροπος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Σουδάν: Τρεις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον κέντρων υγείας μέσα σε μια εβδομάδα στο Κορντοφάν
- Κολομβία: Τουλάχιστον 13 νεκροί εξαιτίας ασυνήθιστων για αυτήν την εποχή ισχυρών βροχοπτώσεων
- Κούβα: Δύο πολεμικά πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει το Μεξικό
- Ο Τραμπ διαβεβαιώνει πως θα υποδεχτεί τον Σι Τζινπίνγκ «προς το τέλος της χρονιάς» στον Λευκό Οίκο
- Πορτογαλία: Σαρωτική νίκη του σοσιαλιστή Σεγκούρο στις προεδρικές εκλογές έναντι του ακροδεξιού Βεντούρα
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Κατάσκοπος 3 χρόνια και όχι μόλις 3 μήνες
