Διάταγμα με το οποίο δίδεται προθεσμία τεσσάρων μηνών για την αναστολή της λειτουργίας όλων των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας εξέδωσε την Τρίτη ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

Στο διάταγμα ορίζεται ότι οι εργολάβοι που εργάζονται στο Αφγανιστάν θα πρέπει είτε να ενταχθούν στην δύναμη της αφγανικής αστυνομίας είτε να διακόψουν το έργο τους.

Εξαιρούνται οι ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντός κτιριακών εγκαταστάσεων όπου στεγάζονται πρεσβείες, διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Περίπου 40.000 άνθρωποι εργάζονται στο Αφγανιστάν στον τομέα της ασφάλειας.

Δουλεύουν για διεθνείς και αφγανικές εταιρείες, οι οποίες συχνά συνεργάζονται με τις διεθνείς δυνάμεις, το Πεντάγωνο, τους εκπροσώπους του ΟΗΕ, τις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα δισεκατομμύρια της διεθνούς βοήθειας, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press