BSA: Αύξηση σχεδόν 60% στις αναφορές για χρήση πειρατικού λογισμικού
Σημαντική αύξηση που αγγίζει το 60% στις αναφορές περιπτώσεων χρήσης παράνομου λογισμικού από ελληνικές εταιρίες ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός Business Software Alliance (BSA). Οι αναφορές που πραγματοποιήθηκαν στην BSA κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 ξεπέρασαν κατά πολύ το σύνολο των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν το 2009. Παράλληλα σημειώθηκε νέο ρεκόρ νομιμοποιήσεων 1 εκατομμυρίου Ευρώ και αφορά στις συνολικές δαπάνες που κατέβαλλαν οι επιχειρήσεις για απόκτηση των απαραίτητων αδειών χρήσης λογισμικού.
Από τις αρχές του έτους, η BSA έχει πραγματοποιήσει εντατικές προσπάθειες για ενημέρωση των επιχειρήσεων και τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση παράνομου λογισμικού μέσω ενεργειών μάρκετινγκ και σε συνδυασμό με νομικές ενέργειες που διενεργούνται σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μη αδειοδοτημένο λογισμικό.
Πλέον κρίνεται αναγκαίο να τεθούν σε εφαρμογή ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αφού σύμφωνα με την Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού 2009 που ανακοινώθηκε φέτος την άνοιξη, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη υψηλότερη θέση στην Ε.Ε. με ποσοστό 58% και η εμπορική αξία του παράνομου αυτού λογισμικού ανέρχεται στα 173 εκατομμύρια Ευρώ.
‘Οι επιχειρήσεις μπορούν και οφείλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της πειρατείας στην Ελλάδα’ δήλωσε ο κ. Κώστας Σαμαράς, εκπρόσωπος της επιτροπής της BSA στην Ελλάδα. ‘Μέρος της αντιμετώπισης του προβλήματος είναι να γνωρίζουν ότι η κακή χρήση του λογισμικού μπορεί να έχει πολλές μορφές. Για παράδειγμα, πειρατεία είναι το παράνομο λογισμικό που έχει εγκατασταθεί από μη εξουσιοδοτημένες πηγές του Διαδικτύου όπως επίσης και το λογισμικό που δεν είναι πλήρως αδειοδοτημένο’.
Μια εταιρία που χρησιμοποιεί λογισμικό που δεν είναι πλήρως αδειοδοτημένο, σημαίνει ότι χρησιμοποιεί το προγράμματα σε περισσότερους Η/Υ από όσους ορίζει η άδεια χρήσης. Προκειμένου να είναι νόμιμες και ασφαλείς, η BSA συμβουλεύει τις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν πρακτικές Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού ώστε να γνωρίζουν τα είδη των προγραμμάτων λογισμικού που χρησιμοποιούν στο δίκτυο Η/Υ τους, καθώς και να διασφαλίζουν ότι διαθέτουν όλες τις απαραίτητες νόμιμες άδειες χρήσης.
Εάν ανησυχείτε για χρήση παράνομου λογισμικού στην επιχείρηση σας, η BSA σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με τον προμηθευτή σας προκειμένου να συζητήσετε τις οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα των προγραμμάτων που χρησιμοποιείτε. Στην ιστοσελίδα της BSA www.bsa.org/hellas θα βρείτε επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την διαχείριση πόρων λογισμικού.
Κάθε χρόνο, στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η BSA λαμβάνει σχεδόν 4.000 αναφορές για περιπτώσεις χρήσης παράνομου λογισμικού. Αναφορές σχετικά με την υποψία χρήσης μη αδειοδοτημένου λογισμικού μπορούν να πραγματοποιηθούν εμπιστευτικά στην ιστοσελίδα της BSA ή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 210-3633631.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βαθμολόγηση των «κακοπληρωτών» – λες και δεν έχουμε 18 χρόνια κρίση
- Άγιαξ – Ολυμπιακός: Ιστορία, τάσεις και μια μάχη με ευρωπαϊκή ιστορία
- Πένθος στο ΠΑΣΟΚ: Πέθανε σε ηλικία 40 ετών η Αριστέα Καζάκου – Ανδρουλάκης: Έφυγες πρόωρα και άδικα
- Έβγαλαν Ισραηλινή ακτιβίστρια «νεκρή» στις διαδηλώσεις στο Ιράν: «Είμαι ζωντανή, σε μισή ώρα πάω για προπόνηση»
- Με λευκά τριαντάφυλλα η ομάδα του Άρη στην Τούμπα, τίμησε τη μνήμη των οπαδών του ΠΑΟΚ (pics)
- Κακοκαιρία Κριστίν: Τουλάχιστον τρεις νεκροί στην Πορτογαλία – Σφοδρό πλήγμα και στην Ισπανία

