Κόντρα στις προκαταλήψεις και την κακοδαιμονία, η Ελληνική αποστολή της Green Project (www.green-project.org) ξεκίνησε από την Αθήνα για το Κέϊπ Τάουν, την Τρίτη 13 Ιουλίου (όχι τυχαία), με αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών CO2, για να κατακτήσει και να μεταφέρει την «πράσινη γνώση» στους δύσβατους Αφρικανικούς «δρόμους του νερού και της ενέργειας». Αποτελεί την πρώτη παγκόσμια προσπάθεια, κατά την οποία αποκλειστικά εμπροσθιοκίνητα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού θα διασχίσουν από άκρη σ’ άκρη, τη μαύρη ήπειρο και θα καταγραφεί λεπτομερώς η κατανάλωσή τους. Η Green Project θα επιδιώξει να επαναλάβει την επιτυχία του οδοιπορικού του 2008 «Green Project in Asia», το οποίο βραβεύτηκε φέτος στο «Festival International  de l’ Image Envrironnementale» στη Γαλλία.
 
Στο τολμηρό αυτό εθελοντικό εγχείρημα των 14.000 χλμ και 55 ημερών, 20 συνολικά επιστήμονες και καλλιτέχνες της Green Project θα καταγράψουν 31 σημεία «πράσινου» ενδιαφέροντος 9 Αφρικανικών χωρών (Αιγύπτου, Σουδάν, Αιθιοπίας, Κένυας, Τανζανίας, Μαλάουι, Ζάμπια, Μποτσουάνα και Νοτίου Αφρικής), σε σχέση αφενός με τη διαχείριση του νερού, και αφετέρου με την εξοικονόμηση, ορθολογική χρήση και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Στις πιο σημαντικές πόλεις των χωρών αυτών, η Green Project θα παρουσιάσει ψηφιακές εκθέσεις περιβαλλοντικής τέχνης και θα δωρίσει πιλοτικές εφαρμογές ΑΠΕ. Ραντεβού λοιπόν στις 20 Ιουλίου στην Αλεξάνδρεια, στις 22 Ιουλίου στο Κάϊρο, στις 31 Ιουλίου στο Χαρτούμ, στις 6 Αυγούστου στην Αντίς Αμπέμπα, στις 13 Αυγούστου στο Ναϊρόμπι, στις 16 Αυγούστου στη Ντοντόμα, στις 22 Αυγούστου στη Λιλόνγκουε, στις 26 Αυγούστου στη Λουζάκα, στις 31 Αυγούστου στη Γκαμπορόνε, στις 2 Σεπτεμβρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ και 6 Σεπτεμβρίου στο Κέϊπ Τάουν.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Athenaeum InterContinental, παρουσία πλήθους κόσμου, προλόγισαν η Πρέσβειρα της Νοτίου Αφρικής κ. Ντόνα Μαχάσα, η Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της UNESCO κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο  Πρόεδρος  του  Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Άλκης Ηλιάδης, η Υπεύθυνη Μάρκετιγκ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας κ. Ιωάννα Λεμονή, και ο Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ κ. Γιώργος Αγερίδης. Συγκεκριμένα, η Πρέσβειρα κ. Μαχάσα τόνισε ότι «‘όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από τη δράση της Green Project: και η δυτική περιβαλλοντική τεχνολογία να φτάσει στην Αφρική και η  παραδοσιακή σοφία της μαύρης ηπείρου να περάσει στην Ευρώπη». Η κ. Τζιτζικώστα ανακοίνωσε την «ένταξη της Green Project στον επίσημο προγραμματισμό της UNESCO, η οποία φέτος έχει ως προτεραιότητα την Αφρική». Ο κ. Ηλιάδης επεσήμανε την «τεράστια προοπτική ανάπτυξης της πράσινης επιχειρηματικότητας στην Αφρική και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει σε αυτήν, η Green Project μέσω της αφύπνισης του δυναμισμού των ελληνικών κοινοτήτων των χωρών της διαδρομής». Η κ. Λεμονή αναφέρθηκε στην «προσωπική στήριξη της κ. Νίκης Γουλανδρή στη Green Project και την ταύτιση των σκοπών του Μουσείου και της οργάνωσης, όσον αφορά την κοινή επιδίωξη ουσιαστικής αναβάθμισης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης». Τέλος, ο κ. Αγερίδης υπογράμμισε ότι «η Green Project θα αναδείξει την τεράστια σημασία που έχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και στην προστασία της βιοποικιλότητας στην Αφρική». Επίσης, εκπρόσωποι των χορηγών Gnomon, InterContinental, Hyundai, Drive, και Motorolla, εξέφρασαν τη θερμή τους υποστήριξη στη σημαντική αυτή Ελληνική πρωτοβουλία.

 
Επισημαίνεται ότι για όσους ενδιαφέρονται, θα υπάρχει μέσω του  in.gr (ειδικό blog στο αφιέρωμα «Περιβάλλον») που ειναι χορηγός επικοινωνίας η δυνατότητα καθημερινής παρακολούθησης της εξέλιξης του οδοιπορικού. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, την κύρια πηγή πληροφόρησης θα αποτελεί η επίσημη ιστοσελίδα της Green Project www.green-project.org. 

in.gr