Ορισμένες δίαιτες οδηγούν σε ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων
Νέα Υόρκη: Όταν πρέπει να επιλέξετε την κατάλληλη δίαιτα θα πρέπει να λαμβάνετε πάντα υπόψη σας τον περιορισμό των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που συνεπάγεται μια περιοριστική διατροφή.
Νέα Υόρκη: Όταν πρέπει να επιλέξετε την κατάλληλη δίαιτα θα πρέπει να λαμβάνετε πάντα υπόψη σας τον περιορισμό των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που συνεπάγεται μια περιοριστική διατροφή.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ με επικεφαλής τον Δρ Κρίστοφερ Γκάρντνερ μελέτησαν στοιχεία από 300 υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες που με τυχαία επιλογή ακολούθησαν μια από τέσσερις δίαιτες: ατκινς, Zone, LEARN ή Ornish.
Οι γυναίκες έλαβαν και τρία απροειδοποίητα τηλεφωνήματα στην αρχή της μελέτης και μετά από δύο μήνες, στα οποία ερωτήθηκαν για το τι έτρωγαν τις προηγούμενες 24 ώρες. Οι απαντήσεις τους μελετήθηκαν για να σχηματιστεί μια ακριβής εικόνα της διατροφής κάθε συμμετέχουσας.
Στους δύο μήνες, οι γυναίκες σε όλες τις ομάδες είχαν όμοια μείωση την καθημερινής πρόσληψης θερμίδων, στις 1.500 από κατά μέσο όρο 2.000 αρχικά.
Όπως αναμενόταν, οι επιστήμονες εντόπισαν διαφορές στο τι έτρωγαν οι συμμετέχουσες σε σχέση πάντα με το διατροφικό πλάνο που ακολουθούσαν. Οι γυναίκες που ακολουθούσαν την δίαιτα Άτκινς ανέφεραν την χαμηλότερη αναλογία υδατανθράκων (17% των ημερήσιων θερμίδων) και τα περισσότερα λιπαρά και πρωτεΐνες (28%).
Διαφορές παρατηρήθηκαν επίσης στο πόσες από τις 12 εκ των 17 βιταμινών και ιχνοστοιχείων μέτρησαν ότι κατανάλωναν, με μερικές γυναίκες να διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας. Η βιταμίνη Ε ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα και των τεσσάρων ομάδων: πάνω από το 65% των γυναικών είχε ανεπάρκεια.
Με τον περιορισμό της τροφής θεωρείται αναμενόμενη η ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Αλλά οι γυναίκες που έκαναν δίαιτα Zone, δεν αντιμετώπιζαν τέτοιο πρόβλημα. Ο κίνδυνος ανεπάρκειας μειωνόταν σημαντικά για τις βιταμίνες Α, Ε, Κ και C, ενώ δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος για άλλες βιταμινικές ανεπάρκειες.
Οι ερευνητές επισημαίνουν τα πιθανά οφέλη μιας δίαιτας που ενθαρρύνει τον μετριοπαθή αλλά όχι τον ακραίο περιορισμό των υδατανθράκων (κάτω του 40% των συνολικών θερμίδων), συνδυαστικά με την αύξηση των λαχανικών, φρούτων και οσπρίων.
health.in.gr
- Με σεβασμό στην ιστορία: Οι Αποθήκες 1 και 3 του λιμανιού Αλεξανδρούπολης απέκτησαν ονοματεπώνυμο
- Ρεάλ Μαδρίτης: Ο «πονοκέφαλος» του Τσάμπι Αλόνσο – Έχει… ξεμείνει από αμυντικούς ενόψει Αλαβές (pic)
- Πετρέλαιο θέρμανσης: «Τσίμπησε» η τιμή του – Οι 10 ακριβότεροι νομοί [πίνακας]
- Κέιτ Γουίνσλετ: «Φρίκη» τα φάρμακα αδυνατίσματος, οργή για Botox και fillers – «Γαμ@@@νο χάος. Ξέρουν τι βάζουν μέσα τους;»
- Φως στο Τούνελ: Στην κορυφή της τηλεθέασης
- Ο Ολυμπιακός στην «Αστάνα Αρένα» – Οι δοκιμές στο χορτάρι και το γκολ του Μεντιλίμπαρ (vids)

