Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συναυλία-αφιέρωμα της ΚΟΑ στον Μίκη Θεοδωράκη

Συναυλία-αφιέρωμα της ΚΟΑ στον Μίκη Θεοδωράκη

Τα 85 χρόνια δημιουργικής δράσης στη μουσική και πολιτική ζωή συμπληρώνει τον Ιούλιο ο Μίκης Θεοδωράκης (1925–2010) και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τον τιμά με τη συναυλία της την Πέμπτη, 8 Ιουλίου, στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Τα 85 χρόνια δημιουργικής δράσης στη μουσική και πολιτική ζωή συμπληρώνει τον Ιούλιο ο Μίκης Θεοδωράκης (1925–2010) και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τον τιμά με τη συναυλία της την Πέμπτη, 8 Ιουλίου, στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το κορυφαίο ορχηστρικό σύνολο της χώρας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή της Βύρωνα Φιδετζή, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο συμφωνικό έργο του συνθέτη.

Θα ερμηνεύσει την σουίτα από μπαλέτο «Οι εραστές του Τερουέλ» και τη Συμφωνία αρ. 4. «Των Χορικών».

Συμμετέχουν οι σολίστ Σοφία Κυανίδου (σοπράνο), Μαρία Βλαχοπούλου
(μέτζο), Γιάννης Τσιτσελίκης (σόλο βιολοντσέλο), οι Χορωδίες του Δήμου
Αθηναίων και της ΕΡΤ, ενώ την απαγγελία αναλαμβάνει η Φιλαρέτη Κομνηνού.

Το μπαλέτο «Εραστές του Τερουέλ» γράφτηκε στα 1957 και ανέβηκε τον επόμενο χρόνο από την Λουντμίλα Τσερίνα και το συγκρότημά της για 20 παραστάσεις στο θέατρο «Σάρα Μπερνάρ» στο Παρίσι και στη συνέχεια στο Λονδίνο και στην Νέα Υόρκη, καθιερώνοντας τον Μίκη Θεοδωράκη (μαζί με το μπαλέτο «Αντιγόνη» που παρουσιάστηκε τον επόμενο χρόνο στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου Κόβεν Γκάρντεν) ως ένα σημαντικό σύγχρονο συνθέτη.

Ακολούθησε το αμερικανικό βραβείο Κόπλεϋ, που δινόταν τότε κάθε τρία χρόνια στον καλύτερο νέο συνθέτη της Ευρώπης. Αποσπάσματα της μουσικής του μπαλέτου θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στη χώρα μας η Κρατική υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή.

Ακολουθεί η «Τετάρτη Συμφωνία» («Των Χορικών»). Το έργο υπήρξε παραγγελία του Πανεπιστημίου Αθηνών (επί πρυτανείας του Καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλου), για να τιμηθεί η επέτειος των 150 χρόνων από την ίδρυσή του. Η πανηγυρική συναυλία δόθηκε στο θέατρο «ΠΑΛΛΑΣ» υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

Ο συνθέτης επέλεξε για το έργο αυτό τα Χορικά από τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου και τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη. Χρησιμοποίησε συμφωνική ορχήστρα χωρίς βιολιά και βιόλες και ενισχυμένα τα βιολοντσέλα και τα κοντραμπάσα, μικτή χορωδία και τέσσερις σολίστ: σοπράνο, κοντράλτο, βιολοντσελίστα και ηθοποιό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Live η «μάχη» της Άστον Βίλα με την Μπράιτον λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό

Παρακολουθήστε live στις 16:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπράιτον – Άστον Βίλα για την 36η αγωνιστική της Premier League, λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς της Βίλα με τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024