Η Ρωσία καθησυχάζει την ΕΕ ότι δεν θα θιγεί η ροή φυσικού αερίου παρά τη νέα μείωση
Νέα, ακόμα μεγαλύτερη περικοπή στη ροή του φυσικού αερίου προς τη
Λευκορωσία ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία Gazprom την ώρα η Μόσχα
διαβεβαιώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα θιγεί η ροή προς τις χώρες
της.
Νέα, ακόμα μεγαλύτερη περικοπή στη ροή του φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία Gazprom την ώρα η Μόσχα διαβεβαιώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα θιγεί η ροή προς τις χώρες της.
Ο επικεφαλής της εταιρείας Αλεξέι Μίλερ ανακοίνωσε ότι η ροή μειώθηκε πλέον κατά 60% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, πριν την εφαρμογή των περικοπών.
Η μείωση θα φθάσει μέχρι και το 85%, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποπληρωμή του χρέους του Μινσκ προς την εταιρεία.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του λευκορωσικού εδάφους πραγματοποιείται κανονικά και οι καταναλωτές δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση καθώς το 20% του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη διέρχεται μέσω της Λευκορωσίας.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η Λευκορωσία οφείλει 200 εκατομμύρια δολάρια για φυσικό αέριο που έχει καταναλωθεί και, αντίστοιχα, η Λευκορωσία υποστηρίζει ότι η Μόσχα οφείλει το ίδιο ποσό για τέλη διέλευσης.
Εντωμεταξύ, ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αργά την Τρίτη με αξιωματούχους των δυο χωρών προειδοποίησε ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να γίνει όμηρος» στη διαμάχη ανάμεσα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία για το φυσικό αέριο.
«Ζητούμε από τις δυο πλευρές να συνεργαστούν καλόπιστα για την επίλυση του προβλήματος. Η Επιτροπή περιμένει να μην επηρεαστεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και ότι θα τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις», πρόσθεσε ο Έτινγκερ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ο Γιασικεβίτσιους νευρίασε με ρεπόρτερ: «Πηγαίνετε σε σχολή δημοσιογραφίας;» (vid)
- Βουλιαγμένη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση ανάσυρσης της σορού του 34χρονου δύτη από το «Πηγάδι του Διαβόλου»
- Cornelius Horgan: Στην Αθήνα ο διεθνούς φήμης acting coach για ένα μοναδικό τριήμερο workshop
- Ο Καρέτσας έχει «τρελάνει» τους Ιταλούς: «Ο Βασιλιάς των ασίστ που θέλει η Μίλαν»
- Τα τελευταία λόγια της Νοέλια πριν από την ευθανασία – Οι βιασμοί, η απελπισία και η βουτιά στο κενό
- Τι σημαίνει η συμμετοχή των Χούθι στον πόλεμο – «Θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τη Διώρυγα του Σουέζ»