Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν από ρίσκο
Αναρωτιόμαστε γιατί οι τράπεζες και οι χρηματιστές έριξαν έξω την οικονομία αναλαμβάνοντας κινδύνους που δεν κατανοούσαν αλλά δυστυχώς το πρόβλημα είναι γενικότερο.
Αναρωτιόμαστε γιατί οι τράπεζες και οι χρηματιστές έριξαν έξω την οικονομία αναλαμβάνοντας κινδύνους που δεν κατανοούσαν αλλά δυστυχώς το πρόβλημα είναι γενικότερο.
Οι Howard Kunreuther και Robert Meyer του Philadelphia school Risk Management and Decision Processes Center, έδωσαν σε 500 φοιτητές να παίξουν ένα ηλεκτρονικό παιγνίδι.
Μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους είτε για να ενισχύσουν το σπίτι τους επειδή γίνονται σεισμοί είτε να τα βάλουν στην τράπεζα για να κερδίσουν περισσότερα.
Παρότι οι φοιτητές γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν για να κερδίσουν το παιγνίδι (να βάλουν ό,τι χρήματα είχαν στην ενίσχυση του σπιτιού) όλοι υπέκυπταν στον πειρασμό να τα αφήσουν στην τράπεζα μέχρι τη στιγμή που ο σεισμός τους ισοπέδωνε.
Τελικά μόνο οι κοινωνικές πιέσεις (αγκυλώσεις για τους ψευτοπροοδευτικούς) μπορούν να τιθασεύσουν την ανοησία μας. Αλλά εμείς νομίζουμε πως ξέρουμε καλύτερα από τα έθιμα, τις παλιές συνήθειες και τους νόμους και ακολουθούμε συνήθως το δικό μας δρόμο μέχρι να φάμε το κεφάλι μας.
http://incaseofemergencyblog.com/2010/06/04/whartons-quake-simulation-game-shows-why-humans-do-such-a-poor-job-planning-for-learning-from-catastrophes/
Γιώργος Επιτήδειος
- Γιατί σπεύδουν στο «Gerald R. Ford» οκτώ αμερικανοί ντετέκτιβ
- Η τέχνη μέσα στη δίνη του πολέμου: Μνήμη, μαρτυρία και σύμβολα επιβίωσης
- Άλλο η θεωρία, άλλο η πράξη: Γιατί δεν ακολουθούμε τις συμβουλές που δίνουμε;
- Λύσεις out of the box για την ενεργειακή κρίση: Εβδομάδα 4 ημερών,τηλεργασία, κατάργηση της γραβάτας
- Εμπλοκή με τις 600 «έξυπνες» κάμερες στα λεωφορεία
- Φυλακές Κορυδαλλού: Το συμβόλαιο θανάτου και οι σκιές




