Μία ομαλή περίοδος εγκυμοσύνης συνοδεύεται από φυσιολογικές ανατομικές και λειτουργικές αλλαγές στον οργανισμό μιας εγκύου, που απαιτούν μια ιδιαίτερη διατροφική φροντίδα με στόχους:

  • Την επαρκή παροχή όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από τη μητέρα προς το βρέφος
  • Την ικανοποιητική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τη μητέρα, για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών και θρεπτικών αναγκών της ιδίας.
  • Τον έλεγχο του σωματικού της βάρους.

Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με ποικιλία θρεπτικών συστατικών, το οποίο θα περιλαμβάνει για μια μέση ενήλικη:

  • 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών (γάλα, τυρί, γιαούρτι) ημερησίως
  • επαρκή κατανάλωση σε κρέας, κοτόπουλο και αβγά,
  • προτίμηση μικρών λιπαρών ψαριών, όπως η σαρδέλα
  • κατανάλωση φρούτων σε ποσότητα 3-4 φρούτα ημερησίως
  • αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, ιδίως σε πράσινα φυλλώδη (μαρούλι, μπρόκολο, σπανάκι κ.α.) με κάθε γεύμα.
  • αυξημένη θα πρέπει να είναι επίσης η κατανάλωση δημητριακών ολικής, ξηρών καρπών και προϊόντων ολικής αλέσεως.

health.in.gr