Πτώση 87% στα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο πρώτο τρίμηνο του 2010
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την Παρασκευή μείωση 87% των καθαρών κερδών πρώτου τριμήνου, στα 7 εκατ. ευρώ, καθώς το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον οδήγησε σε αισθητή αύξηση των προβλέψεων και επιβράδυνση των χορηγήσεων δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την Παρασκευή μείωση 87% των καθαρών κερδών πρώτου τριμήνου, στα 7 εκατ. ευρώ, καθώς το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον οδήγησε σε αισθητή αύξηση των προβλέψεων και επιβράδυνση των χορηγήσεων δανείων.
Τα κέρδη προ προβλέψεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων ανήλθαν σε €161 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 18%.
Η αύξηση των εσόδων από επαναλαμβανόμενες πηγές συνέβαλε ώστε τα καθαρά έσοδα να διατηρηθούν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, σε ετήσια βάση, στα €345 εκατ. Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη του πρώτου τριμήνου 2010 ανήλθαν σε €142 εκατ., μειωμένα κατά 5% ετησίως λόγω των χρηματοοικονομικών.
Τα έξοδα σημείωσαν άνοδο 3% που οφείλεται κυρίως στην άνοδο των εξόδων προώθησης τραπεζικών προϊόντων. Για το σύνολο του έτους εκτιμάται ότι τα συνολικά έξοδα θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι του 2009.
Η άνοδος των καθαρών έντοκων εσόδων είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου του πρώτου τριμήνου στο 2,7% από 2,4% το πρώτο τρίμηνο του 2009, καθώς συνεχίστηκε η βελτίωση της αποδοτικότητας στοιχείων του ενεργητικού. Ωστόσο, εντάθηκε η αρνητική επίδραση από το αυξημένο κόστος προθεσμιακών καταθέσεων.
«Στην Ελλάδα, η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, η βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας και η ανάδειξη ενός αξιόπιστου σχεδίου ανάπτυξης είναι οι αναγκαίες επιλογές για την προσεχή περίοδο», δήλωσε ο επικεφαλής της τράπεζας κ. Μιχάλης Σάλλας, εκτιμώντας ότι οι στόχοι του νέου οικονομικού προγράμματος, όπως συμφωνήθηκαν με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι επιτεύξιμοι.
«Αξιοποιώντας τη συγκυρία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Τράπεζας Πειραιώς στο green banking και το e-banking, τόσο σε τεχνογνωσία όσο και σε υποδομές, εστιάζουμε στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας στους δύο αυτούς αναπτυσσόμενους τομείς», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Οι καταθέσεις στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκαν σε €30,1 δισ., μειωμένες κατά 3% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης «δανείων προς καταθέσεις», χωρίς δάνεια που «αυτοχρηματοδοτούνται», βελτιώθηκε στο 107% από 112% ένα χρόνο πριν.
Στην Ελλάδα οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 5% σε €24,9 δισ, ενώ στο εξωτερικό οι καταθέσεις σημείωσαν αύξηση 8% ετησίως και σε €5,2 δισ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
