Αθήνα: Ισχυρότερα από ποτέ είναι τα επιστημονικά στοιχεία ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος, προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα, συνεπώς οι άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Συνεπώς οι ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει, όσο μπορούν, να αποφεύγουν να εισπνέουν το νέφος, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα, του Δρ Ρόμπερτ Μπρουκ του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Η μελέτη δείχνει ότι τα λεπτά σωματίδια από την καύση της βενζίνης, του άνθρακα και του πετρελαίου είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την απόφραξη των αρτηριών που μπορεί να συμβεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αρκούν μόνο λίγες μέρες ή και ώρες αυξημένης έκθεσης στην περιβαλλοντική ρύπανση, για να αυξηθεί άμεσα ο καρδιαγγειακός κίνδυνος για έναν άνθρωπο που είναι ευάλωτος, αλλά ο οποίος μπορεί, υπό άλλες συνθήκες, να παρέμενε υγιής επί πολλά χρόνια.

Η ομάδα του Δρ Μπρουκ επανεξέτασε τις σημαντικότερες έρευνες που είχαν γίνει πάνω στο ζήτημα, και οι οποίες έχουν δημοσιευτεί κατά τα τελευταία έξι χρόνια, και κατέληξε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ισχυρά στοιχεία πλέον πως η μόλυνση συμβάλλει στην αρτηριοσκλήρυνση και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο, ειδικά τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον Δρ Μπρουκ, τέτοια άτομα, ειδικά όταν εκτίθενται σε συνεχή και μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση, πρέπει να κάνουν πρόσθετες προσπάθειες να περιορίσουν τους άλλους παράγοντες κινδύνου (υψηλή χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, κάπνισμα, διαβήτης κ.α.).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας, τα σωματίδια της μόλυνσης -και οι χημικές ουσίες που τα συνοδεύουν- μπορούν να δράσουν με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης φλεγμονής.

Ο Δρ Μπρουκ προειδοποίησε ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου (όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη ή αρτηριακή πίεση, διαβήτη κ.λπ.), πρέπει να περιορίζουν -όσο είναι δυνατό- την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, μειώνοντας τον χρόνο παραμονής τους στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδίως όταν υπάρχει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

health.in.gr