Τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από την έκτακτη εισφορά των εταιρειών
Μεταξύ 1,2 και 1,4 δισ. ευρώ υπολογίζει η Hellastat ότι θα είναι τα έσοδα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία από τη νέα έκτακτη εισφορά των ΑΕ και ΕΠΕ του 2009 που θα καταβληθεί από το 2011. Μόνο από το 10% των εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα για το 2009, προκύπτει ότι η εισφορά θα ανέλθει στα 560 εκατ.ευρώ.
Μεταξύ 1,2 και 1,4 δισ. ευρώ υπολογίζει η Hellastat ότι θα είναι τα έσοδα του Δημοσίου από τη νέα έκτακτη εισφορά στα κέρδη των ΑΕ και των ΕΠΕ του 2009 που θα καταβληθεί από το 2011.
Όπως αναφέρει «Το Βήμα», μόνο από το 10%, δηλαδή από περίπου 3.500 των 35.000 ΑΕ και ΕΠΕ που έχουν δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα για το 2009 προκύπτει ότι η εισφορά θα ανέλθει στα 560 εκατ. ευρώ, πλέον των 1,8 δισ. ευρώ της προβλεπόμενης για αυτές τις εταιρείες φορολογίας εισοδήματος.
Η εκτίμηση αυτή ίσως αποδειχθεί μετριοπαθής, δεδομένου ότι με βάση τα στοιχεία του 2008 υπάρχουν περίπου 8.000 ΑΕ, ΕΠΕ, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις (προβλέπεται και για τις δύο τελευταίες κατηγορίες έκτακτη εισφορά) που είχαν κέρδη άνω των 100.000 ευρώ.
Η χαμηλή εκτίμηση του υπουργείου για έσοδα 600 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο της έκτακτης εισφοράς ίσως οφείλεται στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι τα προς φορολόγηση κέρδη δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το διπλάσιο του μέσου όρου των κερδών των δύο προηγούμενων χρήσεων, θέτοντας δηλαδή στην πράξη ένα πλαφόν στη φορολογική επιβάρυνση για όσες επιχειρήσεις έχουν διακύμανση των κερδών ή πέρασαν το 2009 σε σημαντική κερδοφορία, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
