«Δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας» υπογραμμίζει ο Ζ.Κ.Τρισέ
Απορρίπτει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, όπως υπογράμμισε μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, που αποφάσισε τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό 1%. «Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα, η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα» απάντησε στους φόβους για φαινόμενα ντόμινο.
Απορρίπτει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, όπως υπογράμμισε μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωτράπεζας, που αποφάσισε τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 1%.
«Για μένα δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που ακολουθεί πάντα της συνεδρίασης του ΔΣ της Ευρωτράπεζας.
Σε επίμονες ερωτήσεις ο κ. Τρισέ τόνισε: «δεν συζητήσαμε τίποτα για χρεοκοπία ή για διαδικασία χρεοκοπίας […]. Η Ελλάδα φυσικά […] δεν θα χρεωκοπήσει».
Σε ό,τι αφορά τους φόβους για εξάπλωση της ελληνικής κρίσης χρέους και δημιουργία φαινομένων ντόμινο στο ευρωπαϊκό νότο ο κ. Τρισέ σημείωσε ότι η ελληνική κρίση και οι δημοσιονομικές δυσκολίες της Πορτογαλίας δεν μπορούν να συγκριθούν.
Οι δύο χώρες «δεν βρίσκονται στο ίδιο καράβι» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα, η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα», σημείωσε ακόμη.
Για το θέμα της ενεχυρίασης ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε: «κληθήκαμε να κάνουμε μια εκτίμηση ως ένας απολύτως ανεξάρτητος θεσμός για την ποιότητα του προγράμματος που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από την Κομισιόν σε συνεργασία με εμάς και το ΔΝΤ. Και το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι ήταν ένα πρόγραμμα ανάκαμψης που ήταν κατάλληλο».
Σε ό,τι αφορά την απόφαση για χαλάρωση των κανόνων ενεχυρίασης απάντησε: «υπήρξε συντριπτική πλειοψηφία που θεώρησε ότι έπρεπε να λάβουμε την απόφαση που ελήφθη την περασμένη Κυριακή ως θέμα απόλυτης συνέπειας».
Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της ευρωζώνης ο κ. Τρισέ σημείωσε: «η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ θα είναι μέτρια το 2010, ενώ η αβεβαιότητα που υπάρχει εξακολουθεί να είναι αυξημένη».
Σχολιάζοντας την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ να διατηρήσει το επιτόκιο στο 1%, ο Ζ.Κ.Τρισέ σημείωσε ότι το σημερινό επίπεδο των βασικών επιτοκίων «εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο», υπογραμμίζοντας την απουσία μακροπρόθεσμα του κινδύνου πληθωρισμού.Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου
Κάτω από τα 1,27 δολάρια έπεσε το ευρώ, για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2009, έπειτα από τη διατήρηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) του βασικού της επιτοκίου στο 1% και εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου διάχυσης της ελληνικής κρίσης στους κόλπους της ζώνης του ευρώ.
Το ευρώ υποχώρσηε έως και στο 1,2691 έναντι του δολαρίου περίπου στις 16:20 ώρα Ελλάδας, στο πιο χαμηλό επίπεδό του από τις 11 Μαρτίου του 2009.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα
- Ο Κωστούλας έβαλε… φωτιά στο «X» με το «ψαλιδάκι»: «El Babinho, το αστέρι της Μπράιτον είναι εδώ» (vids)
- Σεισμός 4 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Λακωνίας
- Η Ιαπωνία σπάει ρεκόρ στους τουρίστες, με τους Κινέζους ωστόσο να της γυρνούν την πλάτη – Ο στόχος για το 2030
- Ο Κωστούλας «τρέλανε» το Νησί: Υπόκλιση από τα Μέσα στην Αγγλία για το απίθανο «ψαλίδακι» (pic, vid)
- Τραμπ για «Συμβούλιο Ειρήνης» – Επιβεβαιώνει το κάλεσμα στον Πούτιν και απειλεί τον Μακρόν
