Σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης αποφασίζει το Ecofin στις 16 Μαρτίου
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης των τραπεζών, των βιομηχανιών και της αγοράς εργασίας, που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης την Τρίτη.
2
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης των τραπεζών, των βιομηχανιών και της αγοράς εργασίας, που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης την Τρίτη.
«Αν παραμείνουν για περισσότερο από όσο θα έπρεπε, αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις διαδικασίες προσαρμογής σε όλους τους κλάδους, παραποιώντας τις τιμές και τα κόστη και εισάγοντας λάθος κίνητρα», αναφέρεται σε προσχέδιο της ανακοίνωσης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, και το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά την συνάντηση της επόμενης εβδομάδας.
Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 16 Μαρτίου για να συζητήσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και τις στρατηγικές εξόδου από τα μέτρα στήριξης, ύψους πολλών εκατοντάδων δισ. ευρώ, που υιοθετήθηκαν στα τέλη του 2008, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.
Οικονομικοί αναλυτές και πολιτικοί υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή, διατηρώντας από την μια πλευρά τα μέτρα στήριξης τόσο ώστε να μην ανατραπεί η οικονομική ανάκαμψη που έχει μόλις ξεκινήσει και από την άλλη αποσύροντάς τα στην κατάλληλη στιγμή, ώστε να μην υπάρξει διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Η ανακοίνωση των υπουργών ανέφερε ότι τα μέτρα στήριξης διαφόρων κλάδων, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, θα πρέπει να είναι τα πρώτα που θα αποσυρθούν, καθώς ενισχύεται η οικονομική ανάκαμψη.
«Αυτά θα πρέπει να αποσυρθούν το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου του σχετικά μεγάλου δημοσιονομικού κόστους και των κινδύνων ότι η συνέχιση των μέτρων για την ενίσχυση της ζήτησης ίσως σταθεί εμπόδιο στην αποτελεσματική κατανομή πόρων και ως εκ τούτου διαστρεβλώσουν τον ανταγωνισμό και την λειτουργία της εσωτερικής αγοράς», επισημαίνεται στο προσχέδιο.
Η στήριξη κάποιων μακροπρόθεσμων στόχων, όπως οι πράσινες τεχνολογίες και η έρευνα και η καινοτομία, θα επιτραπεί, εφόσον είναι συμβατή με τους κανόνες παροχής βοήθειας των μελών της ΕΕ, σημειώνεται.
Απασχόληση, τράπεζες
Από τα μέσα του 2010, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς εργασίας, που στόχο είχαν να βοηθήσουν τις εταιρείες, ώστε να αποτρέπονται απολύσεις εργαζομένων.
«Αυτά θα πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά, όταν διασφαλιστεί η ανάκαμψη», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η Κομισιόν προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,7% φέτος μετά τη συρρίκνωση κατά 4,1% το 2009. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς, αφού ανήλθε στο 9,9% τον Ιανουάριο.
Τα μέτρα για την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης ίσως να είναι τα τελευταία που θα αποσυρθούν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Η κατάσταση σε πολλούς δρόμους της Άνω Γλυφάδας» είναι δύσκολη λέει ο δήμαρχος – Τι είπε για το θάνατος της 56χρονης
- Ετοιμάζεται για Premier League o Μανδάς: «Συμφωνία της Μπόρνμουθ με τη Λάτσιο»
- Ο Bad Bunny γράφει ήδη ιστορία στο φετινό Super Bowl – Και ακόμα δεν έχει ανέβει στη σκηνή του halftime show
- Κακοκαιρία: Ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε στάβλο στην Πηνεία Ηλείας – Δεκάδες ζώα χάθηκαν
- Στις Βρυξέλλες ο Ανδρουλάκης για να συμμετάσχει στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
- Ο Γιώργος Λάνθιμος κόντρα στη συμμετοχή των ομάδων του Ισραήλ στην Ευρώπη (vid)