Πρώτος ο Παναθηναϊκός με «διπλό» στην Πάτρα και κόντρα στον ΠΑΟΚ για τα πλέι οφ
Σπουδαία νίκη πέτυχε ο Παναθηναϊκός στην Πάτρα, όπου επικράτησε 3-1 της ΕΑΠ και τερμάτισε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου. Οι «πράσινοι» ξεπερνώντας προβλήματα τραυματισμών και απουσιών, έκαναν κατάθεση ψυχής στο γήπεδο της ΕΑΠ και με τους Έλληνες της ομάδας και κυρίως τον Στάθη Ντονά να «πυροβολεί» από όλες τις θέσεις, κατέκτησαν το απόλυτο αβαντάζ στα πλέι οφ. Εκεί, το «τριφύλλι» θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ, ενώ η δεύτερη ΕΑΠ τη Λαμία. Ολυμπιακός - Πανελλήνιος και Ηρακλής - Αρης τα άλλα δύο ζευγάρια.
2
Σπουδαία νίκη πέτυχε ο Παναθηναϊκός στην Πάτρα, όπου επικράτησε 3-1 της ΕΑΠ και τερμάτισε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου.
Οι «πράσινοι» ξεπερνώντας προβλήματα τραυματισμών και απουσιών, έκαναν κατάθεση ψυχής στο γήπεδο της ΕΑΠ και με τους Έλληνες της ομάδας και κυρίως τον Στάθη Ντονά να «πυροβολεί» από όλες τις θέσεις, κατέκτησαν το απόλυτο αβαντάζ στα πλέι οφ.
Εκεί, το «τριφύλλι» θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ, ενώ η δεύτερη ΕΑΠ τη Λαμία. Ολυμπιακός – Πανελλήνιος και Ηρακλής – Αρης τα άλλα δύο ζευγάρια.
Νευρικό ξεκίνημα
Με πολλά λάθη, εκνευρισμό, ένταση και μια κίτρινη κάρτα στον Αγκάμεζ κύλησε το πρώτο σετ. Οι «πράσινοι» με τον Κολομβιανό σε πολύ κακή μέρα (δέχτηκε κίτρινη όταν από τα νεύρα του τράβηξε το φιλέ), αλλά και χωρίς συνοχή στο παιχνίδι τους δεν μπόρεσαν σε κανένα σημείο του σετ να βρουν ρυθμό, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν άψογα οι Πατρινοί.
Με τον αρχηγό τους, Αντρέι Ζέκοφ να κάνει για άλλη μια φορά εξαιρετικό παιχνίδι, μοιράζοντας όμορφα σε όλους τους συμπαίκτες του και με κάλυψη σε όλο το γήπεδο η ΕΑΠ πήρε κεφάλι από 11-11 και έγραψε το 1-0.
«Πράσινη» απάντηση
Το ανάστημά του όρθωσε ο Παναθηναϊκός στη συνέχεια και με τους Ντονά και Λάππα να αντικαθιστούν με το παραπάνω τους Αγκάμεζ και Χριστοφιδέλη, αλλά και τον συνήθη ύποπτο Σαμικά να πυροβολεί από όλες τις θέσεις, κέρδισαν το πλεονέκτημα στο σκορ, αλλά και την ψυχολογία. Οι γηπεδούχοι από την άλλη παρουσιάστηκαν αδύναμοι στο τελείωμα των φάσεων, προβαίνοντας σε πολλά λάθη κοντά στο φιλέ, αλλά και από την θέση του σερβίς, αναγκαζόμενοι στην ισοφάριση.
Σούπερ Ντονάς
Με έναν Στάθη Ντονά… από άλλο πλανήτη, αλλά και σερβίς τακτικής οι παίκτες του Στέλιου Καζάζη μπήκαν με φόρα στο τρίτο σετ και όσο κι αν ο Ζέκοφ… φόρτωνε τον Ροντρίγκεθ, η ομάδα του Γιώργου Χριστόπουλου δεν μπορούσε να μπει μπροστά στο σκορ. Με τους πράσινους να ανακόπτουν τις επιθετικές προσπάθειες του Γιορντάνοφ και τον Ριβέρα… εκτός παιχνιδιού, οι πατρινοί παρότι μείωσαν από το 15-17 στο 18-18, έχασαν και πάλι την ψυχραιμία τους, με τον Παναθηναϊκό να κάνει το 1-2.
Πλήγμα με Σαμικά
Μετά τον ήδη απόντα Χριστοφιδέλη και τον πολύ κακό Αγκάμεζ, ήρθε να προστεθεί ακόμα μια ατυχία για το τριφύλλι, με τον Γκιγιόμ Σαμικά να τραυματίζεται και να αποχωρεί από το παιχνίδι και την πράσινη εξάδα να αποκλειστικά από έλληνες (Πανταλέων, Σμαραγδής, Ψάρρας, Μηνούδης, Ντονάς, Λάππας και Παπαδημητρίου!). Κάτι τέτοιο όμως δεν πτόησε τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι παίζοντας με πάθος και ψυχή έφτασαν στο σπουδαίο διπλό και την κατάκτηση της πρωτιάς.
Τα σετ: 25-18, 22-25, 23-25, 23-25
ΕΑΠ Λουξ (Χριστόπουλος): Ριβέρα 9 (5/12 επ., 3 άσοι, 58% υπ. – 50% άριστες), Κόβατς 6 (6/8 επ.), Ζέκοφ 3, Κίτσιος 5 (4/8 επ.), Γιορντάνοφ 15 (14/26 επ.), Ροντρίγκεθ 20 (15/25 επ., 3 μπλοκ, 2 άσοι, 58% υπ. – 37% άριστες) / Γκαράς -λ 74% υπ. – 47% άριστες, Πέτρογλου, Λιβαθηνός, Αρμενάκης 3.
Παναθηναϊκός (Καζάζης): Λάππας 12 (10/18 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ 61% υπ. – 39% άριστες), Ζαγκούμνι, Αγκάμεζ 1 (1/5 επ.), Σαμικά 14 (12/23 επ., 2 άσοι), Σμαραγδής 5 (3/10 επ., 2 μπλοκ), Πανταλέων 5 (4/7 επ., 1 μπλοκ) / Παπαδημητρίου -λ 47% υπ. – 24% άριστες, Ψάρρας 2, Ντονάς 20 (15/21 επ., 1 μπλοκ, 4 άσοι), Μηνούδης, Χατζηαντωνίου
Καζάζης: «Δεν σημαίνει τίποτα η πρωτιά»
Τα εύσημα σε όλους τους παίκτες του απέδωσε ο Στέλιος Καζάζης μετά τη μεγάλη νίκη επί της ΕΑΠ και την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο. Οι πράσινοι με αμιγώς ελληνική σύνθεση στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού και χωρίς τα δυνατά της όπλα, Αγκάμεζ, Σαμικά και Ζαγκούμνι, έδειξαν ότι παίζουν με ομαδικότητα και πάθος και πως κανένας δεν περισσεύει.
Ο Στέλιος Καζάζης, μετά το τέλος του αγώνα, ξεκαθάρισε ότι δεν ανησύχησε για το αν θα μπορούσαν οι αναπληρωματικοί να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του αγώνα.
«Φυσικά και το περίμενα. Το είχα πει και στην αρχή της σεζόν, η ομάδα έχει παιδιά που μπορεί ορισμένοι να μη θεωρούν υψηλής ποιότητας αλλά εγώ τους πιστεύω και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν. Από τη στιγμή που τα πράγματα πήγαιναν δύσκολα στο 1-0, αναγκάστηκα να κάνω αλλαγή τον Λίμπερμαν που δεν μπορούσε να βοηθήσει επιθετικά. Με τον Ντονά αποκτήσαμε άλλο feeling στο φιλέ και είχαμε περισσότερες και καλύτερες επιθετικές επιλογές», τόνισε αρχικά ο τεχνικός του Παναθηναϊκού. Και πρόσθεσε: «Στο 4ο σετ ο Ζαγκούμνι είχε ένα κενό, έκανε 3 σερί τακτικά λάθη, είχε ανάγκη ξεκούρασης. Μπήκε μέσα ο Σάκης (σ.σ. Ψάρρας), έπιασε καταπληκτικό ρυθμό και δεν υπήρχε λόγος να βγει από το παιχνίδι».
Για το αν θωρεί μαγκιά τη νίκη, επεσήμανε: «Η μαγκιά είναι πολύ βαριά λέξη. Θέλει πάθος, διάθεση, πίστη και να είμαστε καλά μεταξύ μας. Μια χαρά είμαστε, όλα καλά και όλα ωραία όπως το λέει το τραγούδι».
Για το τι σημαίνει η πρώτη θέση, τόνισε: «Δεν σημαίνει απολύτως τίποτα η πρωτιά. Κάναμε τεράστια προσπάθεια όλη τη σεζόν με προβλήματα και δεν υπήρχε λόγος να χάσουμε την πρωτιά. Στα πλέι οφ θα κριθούν όλα».
Για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός τα τελευταία τρία χρόνια είχε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο αλλά δεν έπαιρνε τον τίτλο, σχολίασε: «Θέλω να μη βλέπω το παρελθόν. Αυτό που με καίει είναι το θέμα του Σαμικά. Σε μια υποδοχή γύρισε το γόνατό του, ίσα ίσα που περπατάει τώρα. Ελπίζω να μην είναι κάτι σοβαρό. Αν είναι, θα έχουμε πρόβλημα».
Για την κακή παρουσία του Αγκάμεζ, που έμεινε αρκετά στον πάγκο, σχολίασε: «Ο Λίμπερμαν είναι ένα παιδί όπως όλα. Δεν υπάρχουν πρόσωπα, δεν υπάρχει κανείς υπεράνω της ομάδας. Οποιοδήποτε θέμα συμβαίνει με κάποιο παιδί, αφορά εμάς και κανέναν άλλο. Δεν υπάρχει λόγος να μαθαίνουν οι άλλοι τι γίνεται».
Χριστόπουλος: «Ίσως το χειρότερο ματς»
Ο Γιώργος Χριστόπουλος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του μετά την ήττα της ΕΑΠ από τον Παναθηναϊκό και την απώλεια της πρώτης θέσης. Ο τεχνικός των πατρινών έκανε λόγο για κακή ψυχολογία, λόγω του πρόσφατου αποκλεισμού από την Νόλικο Μαάσεικ και τόνισε πως οι παίκτες του βρέθηκαν σε άσχημη μέρα.
«Σήμερα ίσως ήταν ένα από τα χειρότερα παιχνίδια μας. Μετά το πρώτο σετ λες και σταμάτησαν να λειτουργούν όλα. Ήμασταν πολύ νευρικοί, είχαμε χαμένα σερβίς, ακόμα και floating σε σημεία που δεν έπρεπε. Δεν ήμασταν ήρεμοι εκεί που έπρεπε, στα κρίσιμα σημεία για να πάρουμε τη νίκη. Μας έχει επηρεάσει αρνητικά ο αποκλεισμός από την Ευρώπη, δεν είχαμε καλή ψυχολογία εκεί που θα έπρεπε», τόνισε αρχικά ο τεχνικός της ΕΑΠ.
Και πρόσθεσε, για την εικόνα του Παναθηναϊκού με την είσοδο του Ντονά: «Ο Ντονάς έδωσε ενθουσιασμό, επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να παίξει πιο γρήγορα, βοήθησε να παίξει πιο γρήγορα ο πασαδόρος. Οι αλλαγές αυτές (σ.σ. έξω ο Αγκάμεζ, ο Σαμικά και ο Ζαγκούμνι) μόνο κακό κάνουν σε μας, όχι καλό. Έτσι, ο Παναθηναϊκός δεν είχε άγχος και πίεση, ενώ είδαμε ότι στο πρώτο σετ με όλους τους παίκτες δεν μπορούσε να αναπτυχθεί όπως έπρεπε. Σήμερα όμως είχαμε κακή ψυχολογία, βρεθήκαμε σε κακή μέρα και το πληρώσαμε».
Για το αν η ΕΑΠ είχε προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τον Αγκάμεζ και αιφνιδιάστηκε με τον Ντονά, ξεκαθάρισε: «Δεν παίζει ρόλο, δεν μας πέρασε κάτι δύσκολο ο Ντονάς. Χάσαμε την ηρεμία μας στο 4 (την θέση) και κάναμε εύκολα λάθη. Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε. Χάσαμε μια πολύ καλή ευκαιρία για να πάρουμε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο».
Οσο για το τι πλεονέκτημα δίνει η 1η θέση; «Έχει ένα αβαντάζ, δεν παίζεις με τον Ολυμπιακό. Είναι ένα αβαντάζ για τον Παναθηναϊκό, θα παίξει πιο ελεύθερα σε κάποια παιχνίδια».
Ο Μιχάλης Κόβατς επεσήμανε: «Στα τελευταία 3 ματς είμαστε κουρασμένοι και αγχωμένοι. Δεν παίξαμε ελεύθερα όπως συνήθως, ούτε ομαδικά. Αυτό κόστισε. Δεν είχαμε ρυθμό, ο Παναθηναϊκός δεν έκανε λάθη, έπαιξε γρήγορα και κέρδισε. Δεν κρατήσαμε το ρυθμό που μπορούσαμε, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Πρέπει να ετοιμαστούμε για τα πλέι οφ. Η 2η θέση σημαίνει ότι παίζουμε με τη Λαμία. Δεν είναι τραγικό ότι δεν βγήκαμε πρώτοι. Συνεχίζουμε, παίζουμε με τη Λαμία και θα δούμε. Πιστεύαμε ότι θα νικήσουμε, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε καλή μέρα σήμερα».
Η τελική βαθμολογία (σε 22 αγώνες)
1. Παναθηναϊκός 57 63-18
2. ΕΑ Πατρών 53 59-27
3. Ολυμπιακός 50 56-25
4. Ηρακλής 46 51-28
5. Αρης 33 41-43
6. Πανελλήνιος 29 39-47
7. Λαμία 29 37-46
8. ΠΑΟΚ 28 41-45
9. Απόλλων Καλαμαριάς 25 35-50
10. ΑΟ Κηφισιάς 15 28-60
11. Φοίνικας Σύρου 11 20-59
12. ΑΕΚ -46 30-52
Τα ζευγάρια των πλέι οφ:
Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ
ΕΑ Πατρών – Λαμία
Ολυμπιακός – Πανελλήνιος
Ηρακλής – Αρης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συνελήφθη στο Μόναχο ο Ουκρανός δολοφόνος του ξενοδόχου στη Ρόδο
- Να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα επιχειρεί ο Μητσοτάκης – Παράθυρο για συμμετοχή στο «Συμβούλιο Ειρήνης» για τη Γάζα
- Οι Αθώοι: Από το πάθος στην καταστροφή – Οι τρεις ήρωες της νέας σειράς μας συστήνονται
- «Η Ερατώ αγαπάει…» – Έρωτας, σεξ και βρισιές σε «γκράφιτι» χιλιετιών στην Πομπηία
- Τείχος δυσαρέσκειας απέναντι στην ΝΔ – Πολιτικό σκηνικό σε αναμονή των νέων κομμάτων – Ισχυρό αίτημα αλλαγής
- Βλάχος: «Έχουμε τα δικά μας όπλα κόντρα στην Ουγγαρία» – Γενηδουνιάς: «Δεν φοβόμαστε κανέναν»
