Υποβαθμίζει η Fitch τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες
Η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των Εθνική, Alpha, EFG Eurobank και Πειραιώς σε «BBB» από «BBB+», με αρνητικές προοπτικές. Η αποδυναμωμένη ποιότητα κεφαλαίων και κερδοφορία των τραπεζών θα βρεθούν υπό μεγάλη πίεση λόγω των σημαντικών δημοσιονομικών προσαρμογών, εκτιμά. Την ανιούσα πήραν τα spread μετά την υποβάθμιση.
2
Η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής, της Alpha Bank, της EFG Eurobank και της Πειραιώς σε «BBB» από «BBB+», με αρνητικές προοπτικές.
«Η κίνηση αυτή αντανακλά την άποψη της Fitch ότι η ήδη αποδυναμωμένη ποιότητα κεφαλαίων και κερδοφορία των τραπεζών θα βρεθούν υπό μεγάλη πίεση λόγω των σημαντικών δημοσιονομικών προσαρμογών που αναμένονται στην Ελλάδα», ανέφερε ο οίκος σε έκθεσή του.
H Fitch πρόσθεσε ότι η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται να επηρεαστεί από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, καθώς οι αγορές θεωρούν ότι οι κίνδυνοι γύρω από το ελληνικό χρέος έχουν αυξηθεί.
Παράλληλα, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τα individual ratings των τραπεζών σε «C» από «B/C», ενώ οι αξιολογήσεις όλων των χρηματοοικονομικών εργαλείων τους υποβαθμίστηκαν κατά μια κλίμακα.
Ξεφεύγει πάλι το spread
Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε την Τρίτη μετά την υποβάθμιση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών από την Fitch.
To spread διαμορφωνόταν στις 339 μονάδες βάσης από τις 323 μονάδες πριν ανακοινωθεί η υποβάθμιση.
Αδιανόητη η αλλαγή κανόνων ΕΚΤ για ενεχυροδανεισμόΕίναι αδιανόητη η αλλαγή των κανόνων της ΕΚΤ για τον ενεχυροδανεισμό, ώστε κάποιες χώρες να μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματά τους, είπε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ζοζε Μανιουελ Γκονζάλεζ-Παραμο σε συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ είπε επίσης στην εφημερίδα Boersen-Zeitung ότι τα σημερινά επιτόκια της ΕΚΤ είναι τα κατάλληλα και δεν βλέπει κίνδυνο μετάδοσης των ελληνικών προβλημάτων, έαν οι άλλες χώρες εφαρμόσουν τους δημοσιονομικούς τους κανόνες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Όταν η καινοτομία χτυπά σε τοίχο: Βανδαλισμοί ακινητοποίησαν τα ηλεκτρικά ποδήλατα στο Αιγάλεω
- Η Μαρία Καρυστιανού θέλει να γυρίσει τις γυναίκες πενήντα χρόνια πίσω
- Συγκλονίζει ο Πολονάρα: Επέστρεψε στο γήπεδο και αποθεώθηκε (vids)
- Η Ιωάννα Καρέλια θα στηρίξει αθλητές για να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες
- Ισπανία: Τα μοιραία 20 δευτερόλεπτα ανάμεσα στον πρώτο εκτροχιασμό και τη σύγκρουση – Τι καταγγέλλουν οι μηχανοδηγοί
- Ιράν: Γιατί είναι δύσκολη η πολιτική αλλαγή – Οι διαιρέσεις της αντιπολίτευσης και ο ρόλος του Παχλαβί



