Δοκιμές Χερέθ, 5η μέρα: Δέσμιοι του καιρού
Οι συνεχείς βροχές στην ισπανική πίστα δεν επέτρεψαν στις ομάδες να δουλέψουν στο πρόγραμμα ρύθμισης και εξέλιξης των μονοθεσίων. Ενθαρρυντικό ντεμπούτο της Lotus T127.
2
Το μόνο που κατάφεραν να κάνουν οι έντεκα ομάδες της Formula 1 στο ξεκίνημα του δεύτερου τετραημέρου δοκιμών στη Χερέθ της Ισπανίας ήταν να προσομοιώσουν την τακτική που θα ακολουθούν σε εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες, λόγω των συχνών βροχών που έπληξαν (και) την όγδοη -συνολικά- μέρα των χειμερινών δοκιμών.
Η κεντρική είδηση της ημέρας ήταν το ντεμπούτο στην πίστα της νέας Lotus T127. Το μονοθέσιο αποδείχθηκε αμέσως αξιόπιστο, καθώς ο δοκιμαστής Fairuz Fauzy κατάφερε να συμπληρώσει 76 γύρους και να αφήσει εξαιρετικά ικανοποιημένους τους ανθρώπους της μαλαισιανής ομάδας.
Το μόνο πρόβλημα της Τ127 ήταν η έλλειψη υποβοήθησης στο τιμόνι και ο τεχνικός διευθυντής Mike Gascoyne είπε: Θα ήταν υπερβολικό να ζητούσαμε από τον Fairuz να κάνει συστοιχίες πολλών γύρων χωρίς υποβοήθηση στο τιμόνι. Πέραν αυτού, όμως, όλα κύλησαν όσο καλά περιμέναμε.
Το αυτοκίνητο δούλεψε καλά, κάναμε τον έλεγχο όλων των συστημάτων του, καλύψαμε πάνω από 330 χιλιόμετρα χωρίς πρόβλημα κι έτσι, καιρού επιτρέποντος, θα αρχίσουμε να δουλεύουμε προς διαφορετική κατεύθυνση από αύριο (18/02).
Η ισπανική πίστα δεν ήταν ποτέ απολύτως στεγνή και ο πρώτος χρόνος του Sebastien Vettel ήταν πολύ πιο αργός από τους χρόνους της προηγούμενης εβδομάδας. Στη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας, η πίστας ήταν ελάχιστα υγρή, τόσο που είτε υπερθέρμαινε τα ενδιάμεσα ελαστικά είτε δεν επέτρεπε τη χρήση των slicks.
Το σημαντικό για την RBR, όπως και για τις McLaren και Ferrari, είναι ότι έκαναν συστοιχίες λίγων γύρων με σταθερούς χρόνους. H Scuderia, ωστόσο, αντιμετώπισε ένα μικρό ηλεκτρικό πρόβλημα της F10 πριν τοποθετήσει ορισμένα νέα μηχανικά μέρη, τα οποία ο Felipe Massa δοκίμασε το απόγευμα.
Η Mercedes GP ήθελε να επιλύσει τα προβλήματα αξιοπιστίας της W01 και οι 111 γύροι του Michael Schumacher απέδειξαν ότι τα κατάφερε – αλλά οι συνεχείς βροχές δεν επέτρεψαν στην ομάδα του Μπράκλεϊ να αναζητήσει τις ιδανικές ρυθμίσεις, όπως προγραμμάτιζε. Ο καιρός άλλαζε διαρκώς και μας δυσκόλεψε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας και να αποκτήσουμε άποψη για την απόδοση του καθενός, είπε ο Σούμι.
Επιβεβαιώσαμε την αξιοπιστία του μονοθεσίου και, από τις εντυπώσεις και τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε, μπορούμε να πούμε ότι η ταχύτητα και η απόδοσή μας δείχνουν πολύ καλές. Έχουμε μια πολύ καλή βάση για να συνεχίσουμε την εξέλιξη αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, στη Βαρκελώνη.
Νέα προβλήματα αξιοπιστίας είχαν και οι Williams (στο ηλεκτρικό κύκλωμα) και η Virgin. Η τελευταία δεν έχει φτάσει καν τους εκατό γύρους σε πέντε μέρες δοκιμών, καθώς σήμερα ο Timo Glock πρόλαβε να συμπληρώσει μόλις 10 γύρους πριν το νέο πρόβλημα στο υδραυλικό κύκλωμα.
F1 2010 – ΔΟΚΙΜΕΣ
ΧΕΡΕΘ – ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΡΑ
| ΟΔΗΓΟΣ | ΜΟΝΟΘΕΣΙΟ | ΧΡΟΝΟΣ | ΓΥΡΟΙ |
| 1. Vettel | Red Bull RB6 | 1:22.593 | 99 |
| 2. Hamilton | McLaren MP4/25 | 1:23.017 | 72 |
| 3. Massa | Ferrari F10 | 1:23.204 | 72 |
| 4. Buemi | Toro Rosso STR5 | 1:23.322 | 79 |
| 5. De la Rosa | Sauber C29 | 1:23.367 | 76 |
| 6. Schumacher | Mercedes W01 | 1:23.803 | 111 |
| 7. Sutil | Force India VJM03 | 1:24.272 | 28 |
| 8. Di Resta | Force India VJM03 | 1:25.088 | 74 |
| 9. Petrov | Renault R30 | 1:26.237 | 55 |
| 10. Barrichello | Williams FW32 | 1:27.320 | 109 |
| 11. Fauzy | Lotus T127 | 1:31.848 | 76 |
| 12. Glock | Virgin VR-01 | 1:32.417 | 10 |
auto.in.gr
- Σενεγάλη: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε ανατροπή σκάφους με μετανάστες
- Ο Τραμπ εύχεται «ευτυχισμένα Χριστούγεννα» ακόμα και στα «αποβράσματα της ριζοσπαστικής αριστεράς»
- Ρωσία: Η αεράμυνα κατέρριψε 25 ουκρανικά drones που κατεθύνονταν στη Μόσχα
- Υεμένη: Συμφωνία ανταλλαγής πτωμάτων και αιχμαλώτων ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές
- Βολιβία: Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα ορυχεία εναντίον της κατάργησης των επιδοτήσεων στα καύσιμα
- Συρία: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Ιορδανίας εναντίον κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών