Στο 3,9% ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών ακινήτων το 2009
Με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,9% μειώθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων στο σύνολο του 2009, έναντι αύξησης κατά 1,7% το 2008, αντανακλώντας μέρος της κρίσης που έπληξε και την αγορά ακινήτων.
2
Με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,9% μειώθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων στο σύνολο του 2009, έναντι αύξησης κατά 1,7% το 2008, αντανακλώντας μέρος της κρίσης που έπληξε και την αγορά ακινήτων.
Βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος το δ τρίμηνο του 2009 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν μειωμένες κατά 4,6%, σε ετήσια βάση, έναντι ρυθμών μείωσης 3,4%, 2,6% και 5,0% το α, β και γ τρίμηνο αντίστοιχα.
Η μείωση των τιμών ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη για τα «παλαιά» διαμερίσματα, ηλικίας άνω των 5 ετών, από ό,τι για τα «νέα», ηλικίας έως 5 ετών, αντανακλώντας τη σχετικά μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» των τιμών των νεόδμητων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται από τους κατασκευαστές.
Η εξέλιξη των τιμών των κατοικιών ακολουθεί παρόμοια τάση σε όλες τις επιμέρους περιοχές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, λοιπές πόλεις κ.ά.), αν και η μείωση των τιμών είναι μεγαλύτερη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Για το σύνολο του 2009 οι μέσοι ετήσιοι ρυθμοί μείωσης των διαμερισμάτων ήταν 5,0% στην Αθήνα, 6,2% στη Θεσσαλονίκη, 2,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,7% στις λοιπές περιοχές της χώρας, έναντι αύξησης κατά 0,9%, 1,5%, 1,8% και 3,3% το 2008 αντίστοιχα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Οι 12 μήνες του «πλανήτη Τραμπ» και το «δόγμα» της Αθήνας
- Η πιο τρομακτική επίθεση στην Ιστορία – 100 Ρωσικά «ζόμπι» πήραν στο κυνήγι 7.000 Γερμανούς
- Λίβερπουλ – Μπέρνλι 1-1: Τέταρτο σερί ματς χωρίς «τρίποντο» οι «κόκκινοι», νίκη… Ευρώπης η Τσέλσι (2-0)
- Άγιος Παντελεήμονας: Έκρυβαν ναρκωτικά σε υδρορροή της εκκλησίας και τα διακινούσαν
- Ο Τραμπ δεν αποκλείει αποχώρηση από το ΝΑΤΟ λόγω της διαμάχης για τη Γροιλανδία – Μπορεί να το κάνει;
- Σούπερ μάρκετ: Έρχονται εξαγορές και επενδύσεις την επόμενη διετία

