2

«Όχι» σε νέο πόρο-φόρο στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων, τουλάχιστον για το 2010, είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής για το Ασφαλιστικό.

Αυτό προέκυψε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, με την παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε για φέτος το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης των Ταμείων, καθώς, όπως είπε, η τήρηση των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας είναι θέμα «εθνικής επιβίωσης». Την ίδια ώρα, τα συνδικάτα τονίζουν ότι απαιτούνται ετησίως 4 δισ. ευρώ ώστε το σύστημα να είναι βιώσιμο.

Σημειώνεται ότι για το 2009 έχουν κατατεθεί 580 εκατ. ευρώ στο «κεφάλαιο αλληλεγγύης των γενεών», ενώ φέτος θα κατατεθούν άλλα 630 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο υπουργός διατύπωσε την αντίθεση του στην ιδέα ενός νέου φόρου, έως ότου ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό και το φορολογικό.

«Ήδη, υπάρχει τριμερής χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού και σε περίπτωση που προχωρούσαμε στο νέο φόρο, οι φορολογούμενοι θα επωμίζονταν το βάρος αυτών που εισφοροδιαφεύγουν» είπε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, κάνοντας λόγο για διαχείριση ή εκποίηση τμημάτων της, ώστε να καλυφθούν τα κενά μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα δομικών αλλαγών του συστήματος, ενώ έκανελόγο για κοινή διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείων.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι θα ενισχυθεί η χρηματοδότηση στο «κεφάλαιο αλληλεγγύης των γενεών» από τα έσοδα που προέρχονται από τον ΦΠΑ (ήδη πάει στα Ταμεία το 4%), ποσοστό των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης με νέους πόρους από λαχεία, τυχερά παιχνίδια και άλλα.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τις δομικές αλλαγές θα συνεχισθεί στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης και οι προτάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Χαρακτήρισε επείγον το ζήτημα της χρηματοδότησης, αν και έδωσε έμφαση σε αλλαγές που θα «μαζεύουν» τα κενά στο παρόν σύστημα.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε:

«Χθες είχαμε συνάντηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα στελέχη της οποίας με διαβεβαίωσαν ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει πιστωθεί από τον υπουργό Οικονομικών με 580 εκατ. ευρώ για το 2009. Το Ταμείο Αλληλεγγύης πήρε σάρκα και οστά. Αυτά τα ποσά, που κατατέθηκαν το 2009 δεν είναι τελικά ποσά, είναι ποσά που θα κατατίθενται στο συγκεκριμένο ταμείο ετησίως».

hspace=0 Δείτε το βίντεο

» Ακούσατε σήμερα τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου να προβλέπει για το έτος 2010 αντίστοιχο ποσό 630 εκατ. ευρώ. Ήδη, για πρώτη φορά στην ιστορία του το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας διαθέτει κεφάλαιο αυτού του μεγέθους, αυτής της τάξης και για αυτούς τους σκοπούς» προσέθεσε.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αυτή την κίνηση «μια πολύ θετική εξέλιξη» και σημείωσε ότι την επόμενη Τρίτη «θα εκθέσουμε με πάρα πολύ συγκεκριμένους όρους τις δομικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που από μόνες τους κάποιες από αυτές σημαίνουν νέες χρηματοδοτικές ροές προς το σύστημα, αυτή τη φορά όχι από την κυβέρνηση, αλλά από το ίδιο το σύστημα», καθώς, όπως υποστήριξε ότι «τα ασφαλιστικά συστήματα για να επιβιώνουν πρέπει να έχουν [και] τους δικούς τους πόρους που να προκύπτουν από τις εισφορές και την εργασία των εργαζομένων και τις εισφορές των εργοδοτών».

Ο εκπρόσωπος των συνδικάτων κ. Ρομανιάς, ζήτησε να μην καταμετρούνται οι δαπάνες προνιακού χαρακτήρα στον προϋπολογισμό μέσα στους λογαριασμούς του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, επανέλαβε την αντίθεση των συνδικάτων στο ενδεχόμενο νέου φόρου και χαρακτήρισε την ακίνητη περιουσία ως μία χρυσή ευκαιρία που αν αξιοποιηθεί μέσω της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου θα μπορούσε να αποφέρει στο σύστημα μέχρι και 3 δισ. ετησίως για τα επόμενα 15 χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης (του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), υπογράμμισε ότι με τα σημερινά επίπεδα ανεργίας το σύστημα θέλει μια πολύ σημαντική χρηματοδότηση ετησίως, αλλιώς «υπάρχει ο κίνδυνος σε ελάχιστα χρόνια να χαθεί πλήρως ο έλεγχος».

Διεκδικούν 460 εκατ. από τις τράπεζες

Ποσό 460 εκατομμυρίων ευρώ (σε σύνολο 1 δισ. ευρώ που είναι το «άνοιγμα» του IKA-ETAM από τις εντάξεις ειδικών Tαμείων την περίοδο 2004-2010) διεκδικεί από τις τράπεζες ο υπουργός Eργασίας Aνδρέας Λοβέρδος.

Tο ζήτημα αυτό συζήτησαν την Τρίτη, σε συνάντηση που είχαν, ο κ. Λοβέρδος με τον διοικητή της Tράπεζας της Eλλάδος Γ. Προβόπουλο. Σημειώνεται ότι μόνο η ΤτΕ φέρεται να οφείλει 60 εκατομμύρια ευρώ από την υπαγωγή του ασφαλιστικού ταμείου του προσωπικού της στο IKA-ETAM.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΟΤΕ Π.Βουρλούμη. Στόχος του υπουργού είναι το ΙΚΑ να εισπράξει άμεσα 100 έως 120 εκατομμύρια ευρώ από τον ΟΤΕ, ενώ υπάρχει και ένα ποσό της τάξεως των 660 εκατομμυρίων ευρώ που διεκδικείται από την Ολυμπιακή (καθυστερημένες εισφορές).

*Συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ, με θέμα: «Ενημέρωση από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια».

Η ΓΣΕΕ απαιτεί νέους πόρους, όχι φόρους

Για την ενίσχυση του ασφαλιτικού απαιτούνται πόροι, τονίζει η ΓΣΕΕ.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της «η διεκδίκηση μας, για δημιουργία του κοινωνικού αποθεματικού (κυρίως για την νέα γενιά και για συντάξεις μετά το 2019) απαιτεί ΝΕΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ (και όχι νέους φόρους) από διαφορετικές πηγές εσόδων που δεν θα επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο και που αναλυτικά έχουμε καταθέσει στην σχετική επιτροπή των επιστημόνων και στην πρόταση για την φορολογική μεταρρύθμιση».

»Πέρα από την αναγκαία και απαραίτητη περιστολή της λεηλασίας των πόρων για φάρμακα και προσθετικά υλικά, των υπερτιμολογήσεων των διαγνωστικών κέντρων κλπ, απαιτείται η άμεση και πλήρης διευθέτηση των οφειλών όλων των μεγαλοφειλετών και του Κράτους, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και των παροχών στους ασφαλισμένους».

»Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων είναι μόνιμο διεκδικητικό αίτημα των Συνδικάτων που βαλτώνει στα γραφειοκρατικά πολυδαίδαλα γρανάζια του Δημοσίου, αυτό όμως δεν επιτρέπει σκέψεις ή προτάσεις για εκποίηση των ακινήτων που θα ανακούφιζαν πρόσκαιρα και ευκαιριακά τις οικονομικές ανάγκες των Ταμείων, ενώ θα οδηγούσαν στην απομείωση της αποθεματικής περιουσίας τους».

»Η καταβολή των συντάξεων, είναι Συνταγματική επιταγή, που δεν επιτρέπεται να αγνοείται από κανένα και για τίποτε, όσο δύσκολες και αν είναι οι οικονομικές συγκυρίες, όσο ασφυκτικές και αν είναι οι πιέσεις των Βρυξελών και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο».

Έντονες αντιδράσεις από την Αριστερά

«Η κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο στη διαγραφή των δισεκατομμυρίων ευρώ που χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία οι μεγαλοεργοδότες και το κράτος, επιχειρεί να τους απαλλάξει και από τις υπάρχουσες εισφορές», σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Η άρνηση της κυβέρνησης να καλύψει τα ελλείμματα, δίνοντας μέρος από όσα χρωστάει, αλλά και η προτροπή της να καλυφθούν αυτά με το ξεπούλημα της περιουσίας τους και με νέα βάρη στους εργαζόμενους, αποτελεί μια ακόμα πρόκληση, αποκαλυπτική των προθέσεων και των αντιδραστικών της επιδιώξεων για σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα σε βάρος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεσηκωθούν για να αποτρέψουν τη καταβαράθρωση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους στην κοινωνική ασφάλιση» προσθέτει.

Ο Δημ.Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Η κυβέρνηση αρνήθηκε την ανάγκη θέσπισης νέων πόρων για το ασφαλιστικό, επικαλούμενη τις δεσμεύσεις της από το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Έτσι όμως, δίνει προτεραιότητα στις απαιτήσεις των αγορών και της νεοφιλελεύθερης ελίτ της ΕΕ και όχι στις ανάγκες των συνταξιούχων και της κοινωνικής ασφάλισης».

»Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για την στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης με μέτρα πολιτικής, που θα εξασφαλίζουν την είσπραξη των θεσμοθετημένων πόρων της από τους ιδιώτες και από το κράτος και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας καθώς και με την θέσπιση νέων πόρων χρηματοδότησής της από εκείνους που κέρδισαν από τη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ