2

Έντονη μεταβλητότητα αναμένεται να επικρατήσει σήμερα στις διεθνείς αγορές εν μέσω αμφίσημων μηνυμάτων για την εξέλιξη τα εταιρικής κερδοφορίας και των μακροοικονομικών στοιχείων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αμερική.

Η προσοχή θα επικεντρωθεί στο σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω φορολογικών πιστώσεων ύψους 33 δισ. δολαρίων, το οποίο ανακοινώνεται μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση ανησυχητικών στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, όπου οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας κατέγραψαν απροσδόκητη αύξηση.

Σε μια προσπάθεια αντιστροφής της κατάστασης αυτής ο Αμερικανός Πρόεδρος πρόκειται να προτείνει σήμερα φορολογική πίστωση 5.000 δολαρίων σε μικρές επιχειρήσεις για κάθε ένα νέο εργαζόμενο που θα προσλάβουν το 2010. Το συνολικό ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει ως φορολογικές πιστώσεις μία επιχείρηση είναι 500.000 ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν μόνο οι μικρές και όχι μεγάλες επιχειρήσεις.

Χθες, εν μέσω ανησυχιών για την εξέλιξη της απασχόλησης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 115,70 μονάδες (-1,13%) κλείνοντας στις 10.120,46 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 42,41 μονάδων (-1,91%) και έκλεισε στις 2.179,00 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 12,97 μονάδων (-1,18%) κλείνοντας στις 1.084.53 μονάδες.

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το τέταρτο τρίμηνο του 2009 μεγάλοι αμερικανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Microsoft και η Amazon, αναμένεται σήμερα να τροφοδοτήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στις μετοχικές αγορές, καθώς κατέδειξαν πως εν μέσω κρίσης η εταιρική κερδοφορία παρουσίασε εξαιρετικές αντοχές.

Περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου αναμένεται στις αγορές συναλλάγματος μετά τηνεπανατοποθέτηση του Μπεν Μπερνάνκι ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για άλλα τέσσερα χρόνια. Οι ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής που πραγματοποίησε το τελευταίο διήμερο ο Μπερνάνκε στηρίζουν το αμερικανικό νόμισμα, καθώς καταδεικνύουν αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μεσοπρόθεσμα.

Το δολάριο κερδίζει έδαφος έναντι του ευρώ – κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούλιο – και από τις ανησυχίες για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες στη Ζώνη του Ευρώ που πιέζουν το ενιαίο νόμισμα. Σήμερα η ενδεικτική ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί στα 1,3974 δολ. από 1,4022 δολ. το πρωί της Πέμπτης.

Με πτώση 2,08% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 216,25 μονάδες φτάνοντας τις 10.198,04, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 18 Δεκεμβρίου. Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο κατέγραψε και ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index. Το κλίμα στις ασιατικές αγορές επηρεάσθηκα αρνητικά από την ισχυροποίηση του γιέν έναντι του δολαρίου και τη μείωση των τιμών των μετάλλων.

Σε κλοιό πιέσεων αναμένεται να βρεθούν εκ νέου οι τιμές των βασικών μετάλλων εν μέσω ανησυχιών ότι η στροφή της Κίνας σε περιοριστική νομισματική πολιτική θα σηματοδοτήσει κάμψη της ζήτησής τους. Σε αρνητικό έδαφος κινείται τις τελευταίες ημέρες και ο χρυσός, με την ενίσχυση του δολαρίου να πιέζει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Στα επίπεδα των 74 δολαρίων το βαρέλι κινείται σήμερα η τιμή του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι το ισχυρό δολάριο και η πτώση των μετοχικών τιμών κάμπτουν την ζήτηση. Η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη αναμένεται να στηριχθεί περαιτέρω από τις εξαγγελίες Ομπάμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ