Δεύτερη θητεία στη Fed εξασφάλισε ο Μπεν Μπερνάνκι
Επικύρωσε η Γερουσία την τοποθέτηση του Μπεν Μπερνάνκι για δεύτερη θητεία στο τιμόνι της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, με 70 ψήφους υπέρ και 30 κατά. Πρόκειται για την μικρότερη πλειοψηφία που συγκεντρώνει ποτέ υποψήφιος πρόεδρος της Fed, καθώς οι επικριτές του Μπερνάνκι του επέρριπταν αδυναμία να προβλέψει την κρίση.
2
Επικύρωσε το βράδυ της Πέμπτης η Γερουσία την τοποθέτηση του Μπεν Μπερνάνκι για δεύτερη θητεία στο τιμόνι της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, με 70 ψήφους υπέρ και 30 κατά.
Νωρίτερα στην ίδια συνεδρίαση, το Σώμα είχε απομακρύνει το τελευταίο εμπόδιο για την επικύρωση της δεύτερης θητείας του, ψηφίζοντας εναντίον της συνέχισης της συζήτησης για την καταλληλότητά του (με ψήφους 77-23), που καθυστερούσε τις διαδικασίες.
Πρόκειται για την μικρότερη πλειοψηφία που συγκεντρώνει ποτέ υποψήφιος πρόεδρος της Fed, καθώς οι επικριτές του Μπερνάνκι του επέρριπταν αδυναμία να προβλέψει την κρίση ενώ οι Αμερικανοί συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Πηγή επικρίσεων ήταν και η κρατική στήριξη στις αμερικανικές τράπεζες που προκάλεσαν την κρίση, κάτι που οι περισσότεροι Αμερικανοί κρίνουν τουλάχιστον «αναγκαίο κακό».
Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί ειχαν ταχθεί υπέρ της τοποθέτησής του, ενώ ο Λευκός Οίκος είχε προβεί επανειλημμένα σε δηλώσεις υπέρ του Μπ.Μπερνάνκι, χαρακτηρίζοντας «πολιτικά παιχνίδια» τις απειλές για καταψήφιση της υποψηφιότητάς του εν όψει των εκλογών του φθινοπώρου. Τελικά, οι Γερουσιαστές αποφάσισαν να του αναγνωρίσουν ότι, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, έδρασε σωστά και έγκαιρα, αποτρέποντας κατάρρευση του συστήματος.
Τυπικά, η πρώτη θητεία του Μπ.Μπερνάνκι λήγει την Κυριακή. Η Γερουσία δεν έχει απορρίψει ποτέ υποψήφιο πρόεδρο της Fed.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Γουατεμάλα: 7 αστυνομικοί δολοφονούνται από συμμορίες μετά τις εξεγέρσεις σε φυλακές
- Συναγερμός για μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στις Αχαρνές
- Γροιλανδία: ΕΕ και Βρετανία δεσμεύονται για την κυριαρχία της Δανίας, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ελαφρύτερα εκκαθαριστικά
- Δεκατρία σιδηροδρομικά δυστυχήματα με νεκρούς στην Ισπανία από τις αρχές του αιώνα
- Συρία: Ο επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων επιβεβαιώνει τη συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο αλ Σάρα