Οι Έλληνες παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι
Οι Έλληνες συνεχίζουν να εμφανίζονται οι πιο δυσαρεστημένοι Ευρωπαίοι για την κατάσταση τόσο της εγχώριας όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας στην έρευνα του ευρωβαρόμετρου το φθινόπωρο του 2009. Τέσσερις στους δέκα Έλληνες εκφράζουν δυσαρέσκεια γενικά για την καθημερινή τους ζωή, υψηλότερα από το μέσο όρο αλλά με τάσεις μείωσης.
2
Από τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά της έρευνας του ευρωβαρόμετρου εμφανίζουν οι απαντήσεις των Ελλήνων πολιτών στις ερωτήσεις που τους ετέθησαν στο πλαίσιο της έρευνας του τακτικού ευρωβαρόμετρου το φθινόπωρο του 2009 για την Ελλάδα, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται παρόμοια με εκείνα του προηγούμενου ευρωβαρόμετρου την άνοιξη του ίδιου χρόνου.
Οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται στην έρευνα οι πιο δυσαρεστημένοι του πανευρωπαϊκού δείγματος τόσο για την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας στην Ελλάδα όσο και για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας: Για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα καταγράφηκε αρνητικό ποσοστό 92% (έναντι 75% στην Ευρώπη των «27») και για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, στην Ελλάδα 78%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 62%.
Εξίσου έντονη δυσαρέσκεια, όμως, εκφράζεται και για την κατάσταση της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το ελληνικό δείγμα καταγράφει το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό (91%), εκτιμώντας ότι η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση (Ε.Ε. των «27» 72%).
Στην πλειονότητά τους οι Έλληνες και σε ποσοστό 94% των ερωτηθέντων εμφανίζονται απογοητευμένοι από την παρούσα κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα, καθώς θεωρούν ότι βρίσκεται σε δυσχερή θέση, με το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ των «27» να φτάνει το 85%.
Παρά τη γενικότερη δυσαρέσκεια όμως, έξι στους δέκα Έλληνες πολίτες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την καθημερινή τους ζωή. Παρατηρείται αλλαγή της στάσης της ελληνικής κοινής γνώμης συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα του ευρωβαρόμετρου, λίγους μήνες πριν, καθώς την άνοιξη του 2009 ποσοστό 56% εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθημερινή του ζωή συγκεντρώνοντας μάλιστα ένα από τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ελληνικό ποσοστό δυσαρέσκειας παραμένει υψηλό (Ελλάδα 42% έναντι 22% για την ΕΕ των «27») και στην παρούσα έρευνα, παρά τη σημαντική μείωση 14 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την άνοιξη του 2009.
Αναφορικά με την αγοραστική δύναμη των ερωτηθέντων, δηλαδή τα αγαθά που το νοικοκυριό τους μπορεί να αντέξει οικονομικά στην καθημερινή τους ζωή, οι Έλληνες πολίτες στην πλειονότητά τους και σε ποσοστό 71% βρίσκουν ότι η τωρινή τους κατάσταση έχει χειροτερέψει συγκριτικά με αυτή προ πενταετίας. Σημειώνεται ότι το ελληνικό ποσοστό που διαπιστώνει επιδείνωση της τωρινής του κατάστασης είναι το υψηλότερο αρνητικό της συνολικής έρευνας (ΕΕ των «27» 45%).
Οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες (61%) επιδοκιμάζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ των «27» 53%) και πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της σε αυτήν (71%). Παρόλα αυτά, όμως, θεωρούν ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας δεν λαμβάνονται καλά υπόψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ελλάδα 65% – ΕΕ των «27» 47%). Το ελληνικό αρνητικό ποσοστό είναι το τρίτο υψηλότερο της έρευνας ύστερα από αυτό της Λετονίας, 77%, και της Φινλανδίας, 66%. Τέλος, οι Έλληνες, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, τάσσονται υπέρ μιας ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης με νόμισμα το ευρώ (Ελλάδα 63% – ΕΕ των «27» 60%).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μάλτα: Ένας πρόσφυγας διασώθηκε, 150 αγνοούνται μετά τη βύθιση των πλοιαρίου τους στα ανοιχτά της Τυνησίας
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Δεν έχεις εισιτήριο; 100 ευρώ πρόστιμο
- Πόλο: Συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου στην εθνική ομάδα
- Πιστή στο ζλότι παραμένει η Πολωνία – Γιατί ο Τουσκ αρνείται το ευρώ
- Ρόμα – Μίλαν 1-1: Τυχεροί στη Ρώμη οι «ροσονέρι»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 26.01.2026]
