Νέος γύρος προεδρικών εκλογών στην Κροατία με προβάδισμα του Ίβο Γιοσίποβιτς
Ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ίβο Γιοσίποβιτς συγκεντρώνει βάσει των exit poll το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Κροατία. Δεύτερος σε απόσταση ο δήμαρχος του Ζάγκρεμπ Μίλαν Μπάντιτς. Στις 10 Ιανουαρίου η τελική μονομαχία.
2
Ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ίβο Γιοσίποβιτς συγκεντρώνει βάσει των exit poll το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις προεδρικές εκλογές στην Κροατία και από θέση ισχύος θα αναμετρηθεί σε δεύτερο γύρο με τον δήμαρχο του Ζάγκρεμπ Μίλαν Μπάντιτς.
Δύο exit poll που δημοσιοποιήθηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL και Nova TV μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας «δίνουν» -όπως αναμενόταν- μεγάλο προβάδισμα στον Σοσιαλδημοκράτη Ίβο Γιασίποβιτς με ποσοστό της τάξεως του 32,7%. Ωστόσο, δεν συγκεντρώνει το απαραίτητο 50% για την ανάδειξή του από τον πρώτο γύρο.
Ανάμεσα σε συνολικά 12 υποψηφίους για την κροατική προεδρία, ο δήμαρχος του Ζάγκρεμπ και ανεξάρτητος υποψήφιος Μίλαν Μπάντιτς λαμβάνει 14,1% και έρχεται στη δεύτερη θέση. Ο ισχυός λαϊκιστής δήμαρχος του Ζάγκρεμπ είχε προσφάτως αποπεμφθεί από τις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών.
Ο επίσημος υποψήφιος του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος HDZ, ο πρώην υπουργός Υγείας Αντρια Χέμπρανγκ, ακολουθεί με ποσοστό 12%.
Εάν τα ποσοστά των exit poll επιβεβαιωθούν από την επίσημη καταμέτρηση (οι δημοσκοπήσεις των συγκεκριμένων δικτύων είναι γενικά αξιόπιστες), οι Ίβο Γιοσίποβιτς και Μίλαν Μπάντιτς θα αναμετρηθούν σε επαναληπτικό γύρο στις 10 Ιανουαρίου για την κατάκτηση της προεδρίας.
Ο νικητής θα αντικαταστήσει το βετεράνο πολιτικό, και χαρακτηριζόμενο «μεταρρυθμιστή», Στίπε Μέσιτς, η δεύτερη 5ετής θητεία του οποίου εκπνέει το Φεβρουάριο. Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι τάσσονται υπέρ της προσπάθειας της Κροατίας να ενταχθεί στην ΕΕ, στόχο που το Ζάγκρεμπ ελπίζει να επιτύχει ως το 2012.
Ο πρόεδρος έχει λόγο στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής, σε ζητήματα ασφαλείας και εθνικής άμυνας, αλλά δεν μπορεί να ασκήσει βέτο σε νόμους που κυρώνει το Κοινοβούλιο.
Δυτικοί διπλωμάτες αναμένουν ότι ο νέος πρόεδρος θα στηρίξει τις εντεινόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης να «πατάξει την διαφθορά» και να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ το 2010.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ρεάλ Μαδρίτης – Μονακό 6-1: Αποτέλεσμα που εξυπηρετεί και τον Ολυμπιακό
- Βαθμολογία UEFA: Ο Ολυμπιακός ανέβασε κι άλλο την Ελλάδα
- Μυθική εμφάνιση από τον Τζολάκη – Δείτε πως «κατέβασε ρολά» κόντρα στην Λεβερκούζεν (vid)
- Η Ιταλία στο έλεος του κυκλώνα Χάρι – H θάλασσα βγήκε στους δρόμους [βίντεο]
- Ο Ολυμπιακός είναι γεννημένος για να κερδίζει τελικούς
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα παιχνίδια του Champions League (vids)


