Σημαντική άνοδος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Γουόλ Στριτ τη Δευτέρα
Τη μεγαλύτερη ενίσχυση των τελευταίων πέντε εβδομάδων σημείωσαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών τη Δευτέρα, μετά τα στοιχεία για τους τομείς υπηρεσιών και μεταποίησης. Ανοδο προκάλεσαν και στη Γουόλ τα στοιχεία για τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ενίσχυση στις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ.
106
Τη μεγαλύτερη ενίσχυση των τελευταίων πέντε εβδομάδων σημείωσαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών τη Δευτέρα, μετά τα στοιχεία για τους τομείς υπηρεσιών και μεταποίησης. Ανοδο προκάλεσαν και στη Γουόλ τα στοιχεία για την μεγαλύτερη του αναμενόμενου ενίσχυση στις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, κερδισμένες ήταν οι χρηματοπιστωτικές εν μέσω εκτιμήσεων ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα χαμηλά επιτόκια: Οι μετοχές των Lloyds, BNP Paribas, Banco Santander, Barclays, Credit Suisse, HSBC, RBS, Commerzbank, UniCredit και Deutsche Bank έκλεισαν με κέρδη. Ενθαρρυντικά λειτούργησαν και τα στοιχεία για τον τομέα υπηρεσιών στην ευρωζώνη, ο οποίος αναπτύχθηκε με το γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.
Υψηλότερα και οι εταιρείες μετάλλων BHP Billiton, Anglo American, Lonmin, Rio Tinto και Xstrata που ακολούθησαν την πορεία των τιμών των εμπορευμάτων, όπως και οι ενεργειακές BP, Royal Dutch Shell, Repsol, Total και StatoilHydro μετά το ακριβότερο πετρέλαιο. Η ΕΝΙ, επίσης, ενισχύθηκε με 2,1% μετά την εξαγορά των δικαιωμάτων εκτάσεων στην Αφρική, ενώ οι συζητήσεις περί ανταγωνισμού «μνηστήρων» για την εξαγορά της Cadbury ανέβασαν τη μετοχή της εταιρείας κατά 1,4%.
Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν τον Οκτώβριο αύξηση 10,1% σε μηνιαία βάση, μεγαλύτερη της αναμενόμενης, φτάνοντας τις 6,1 εκατ. κατοικίες και αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο τους τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ενώ το κλίμα ευφορίας ενίσχυσαν οι εκτιμήσεις ότι οι παραγγελίες προς Ταϊβάν και Νότιο Κορέα που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα θα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.
Οι δέκα σημαντικότερες «ομάδες» μετοχών του S&P κινήθηκαν ανοδικά, με πρώτες τις τραπεζικές και τις εταιρείες τεχνολογίας.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε άνοδο 2,44% στις 5.801,48 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.355,50 μονάδες, με άνοδο 1,98%. Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 2,25% στις 3.813,17 μονάδες.
Στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,29% σταματώντας στις 10.450,95 μονάδες, και ο Nasdaq έκλεισε στις 2.176,01 μονάδες, με άνοδο 1,4%. Ο S&P ενισχύθηκε με 1,36% στις 1.106,24 μονάδες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θα συγκρουστεί, αλήθεια, η Ελλάδα και οι άλλοι με τον Τραμπ για τη Γροιλανδία;
- ΠΑΣΟΚ: Η ΝΔ απέρριψε την κλήτευση κρίσιμων μαρτύρων στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Οργανωμένη συγκάλυψη του σκανδάλου
- Γιόκιτς και Αντετοκούνμπο στην κορυφή του All-Star 2026
- Θεσσαλονίκη: Νεκρή η 48χρονη που έπεσε από μπαλκόνι
- Ο Νομπελίστας Λάσλο Κρασναχορκάι στην Αθήνα
- ΣΥΡΙΖΑ: Ανίκανη και αδιάφορη για λύσεις στον πρωτογενή τομέα η κυβέρνηση


