Η έρημος που έγινε πίστα
Από τον Περσικό Κόλπο αναδύθηκε η πίστα του Αμπου Ντάμπι (δείτε τις φωτογραφίες) και μαζί μια νέα πραγματικότητα, που κάνει τις παραδοσιακές πίστες να μοιάζουν χαμένες σε ένα ξεχασμένο παρελθόν.
Η μετάλλαξη συνεχίζεται. Η Formula 1 ταξιδεύει όλο και περισσότερο προς τις εύπορες περιοχές του παγκόσμιου οικονομικού χάρτη. Σχεδόν η μισή φετινή αγωνιστική χρονιά διεξάγεται επί ασιατικού εδάφους – οι παλιές, παραδοσιακές πίστες μοιάζουν χαμένες, βαθιά σε ένα ξεχασμένο παρελθόν.
Η νέα εντυπωσιακότερη πίστα του σπορ, αυτή του Αμπου Ντάμπι (δείτε τις φωτογραφίες) ανεβάζει τα δεδομένα σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ακολουθήσει, το Σίλβερστοουν, η Μόντσα, το Χόκενχαϊμ είναι καταδικασμένα να μην απαλλαχθούν ποτέ από το μεταπολεμικό τους πρόσωπο – αλλά η εξέλιξη πάντοτε θα είναι απαραίτητη. Αρκεί η Μόντσα, το Σπα, η Σουζούκα, να εξακολουθούν να είναι εδώ.
Σε μια από τις πλουσιότερες γωνιές του πλανήτη, στον Περσικό Κόλπο των -αναπτυσσόμενων με εκθαμβωτικά οικοδομήματα- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η πίστα του Αμπου Ντάμπι δημιουργήθηκε στη Μαρίνα Yas, πάνω σε ένα τεχνητό νησί που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για αυτό το σκοπό.
Η συγκεκριμένη πίστα θέτει πρωτόγνωρα δεδομένα για τη Formula 1: Η έξοδος των pits είναι υπόγεια, τα μονοθέσια περνούν κάτω από το εντυπωσιακό ξενοδοχείο Yas Hotel, μια έξοδος διαφυγής βρίσκεται κάτω από την κερκίδα, ενώ ο αγώνας θα ξεκινήσει (για πρώτη φορά) με το απογευματινό φως και θα τερματίσει υπό τους προβολείς.
Για τη δημιουργία της πίστα χρειάστηκαν περισσότεροι από 14.000 εργαζόμενοι και 35 εκατομμύρια εργατοώρες, από το Φεβρουάριο του 2007 που ξεκίνησε το πλάνο. Το σιρκουί έχει μήκος 5,55 χλμ. και τη μεγαλύτερη κεντρική ευθεία του πρωταθλήματος, που αγγίζει τα 1.200 μέτρα.
Έχει αληθινή αίσθηση ενός σιρκουί δρόμου, λέει ο David Coulthard. Συνηθίζεις όλα τα σιρκουί να έχουν πια μεγάλες εξόδους διαφυγής, αλλά το Αμπου Ντάμπι αυτές είναι πολύ μικρές, διότι υπάρχει παντού μπαριέρα. Ορισμένοι οδηγοί θα πουν ότι δείχνει λίγο στενό το περιθώριο του δρόμου.
Σχετικά με την υπόγεια έξοδο των pits, συμπλήρωσε: Μπορεί να δείχνει σαν μεγάλη πρόκληση, αλλά είναι λίγο ανόητο. Μπορεί να υπάρξει ατύχημα εκεί; Ναι. Θα υπάρξει. Πιθανότατα όχι. Μπορεί να κερδίσεις μισό δευτερόλεπτο αν προπονηθείς καλά για το πέρασμα από εκεί, αλλά θα κάνει μισό δευτερόλεπτο τη διαφορά;.
Ο Σκοτσέζος κατέληξε: Μπορεί να είναι πολύ βρώμικη (σ.σ.: λόγω άμμου) η πίστα εκτός γραμμής. Νομίζω ότι το μόνο καλό σημείο για προσπεράσεις βρίσκεται στην πρώτη φουρκέτα και στο τέλος της πίσω ευθείας. Γύρω από το ξενοδοχείο είναι πολύ στενά. Ίσως υπάρξουν έξοδοι στην τριπλή δεξιά στροφή πριν το ξενοδοχείο.
auto.in.gr
- Από την εκλογή Τραμπ έως τις εξεγέρσεις της γενιάς Ζ – Τα 10 γεγονότα που σημάδεψαν το 2025
- Σε τι κόσμο γεννήθηκε ο Ιησούς; Η αληθινή ιστορία της Γέννησης ανάμεσα στη βία, τον κίνδυνο και την ελπίδα
- CIES: Μουζακίτης και Καρέτσας ανάμεσα στους κορυφαίους Κ20 για το 2025 (pics)
- Άννα Βίσση: Χριστούγεννα με τους εγγονούς της στο Κουρσεβέλ της Γαλλίας
- Πώς να εντοπίσετε έναν serial killer – Αυτά είναι τα 4 χαρακτηριστικά
- Νέα σενάρια από τη Βραζιλία για Τετέ και Γκρέμιο – «Η πρόταση στον Παναθηναϊκό»