27

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τον στόχο της παραγωγής του 20% από Ανανεώσιμες Πηγές, καθώς και επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ λόγω της γραφειοκρατίας, λέει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Γιώργος Περιστέρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Για να επιτευχθεί ο επίσημος κυβερνητικός στόχος έως το 2020, απαιτείται άμεση κινητοποίηση, είπε ο κ. Περιστέρης.

«Αν σήμερα το έπαιρνε η κυβέρνηση στα σοβαρά, θα ήταν εφικτό. Αλλά αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη από χθες» σημείωσε. Στην Ελλάδα, μόνο το 3% περίπου της συνολικής κατανάλωσης προέρχεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με την Greenpeace.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα καταθέσει τον επόμενο μήνα νομοσχέδιο για την ενίσχυση των ΑΠΕ.

Ωστόσο, η γραφειοκρατία, οι αντικρουόμενες διοικητικές αποφάσεις και οι αντιδράσεις τοπικών φορέων αποτελούν σοβαρά προσκόμματα στην ανάπτυξη του κλάδου. Σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις, αυτή τη στιγμή «λιμνάζουν» 1.000 αιτήσεις για επενδύσεις σε ΑΠΕ, εκ των οποίων το 90% αφορά αιολικά πάρκα.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, κάθε χρόνο μπαίνουν περίπου 100 μεγαβάτ στο σύστημα. «Είναι αστείο αυτό το ποσό. Για να πιάσουμε τον στόχο θέλουμε 1.000 χρόνια. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι αδειοδοτήσεις […] είναι απίθανος ο χρόνος. Υπάρχουν γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια, έτοιμα να επενδυθούν, που ασφυκτιούν» τόνισε.

Για την αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου χρειάζονται από δύο έως έξι χρόνια, ενώ για έναν θερμικό σταθμό χρειάζονται 18 μήνες.

Οι εταιρίες παραγωγής ΑΠΕ στην χώρα απολαμβάνουν σύστημα εγγυημένων συμβάσεων πώλησης της ενεργείας που παράγουν σε προσδιορισμένες, υψηλές τιμές για 20 χρόνια, ενώ οι επιδοτήσεις νέων μονάδων μπορούν να καλύψουν μέχρι το 40% της συνολικής επένδυσης.

Όμως τα οφέλη αυτά εξουδετερώνονται από τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Πολλές εταιρίες, όπως η Τέρνα Ενεργειακή, βραχίονας του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, όπου ο κ. Περιστέρης είναι πρόεδρος, έχουν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή τους σε άλλες χώρες, στην ανατολική Ευρώπη.

«Και εμείς και άλλες εταιρίες προχωράμε σε επενδύσεις εκτός Ελλάδος, γιατί στην Ελλάδα δεν βλέπαμε τόσο καιρό καμία πολιτική βούληση για να διευκολυνθούν» ανάφερε.

Τα νησιά του Αιγαίου διαθέτουν μεγάλο αιολικό δυναμικό, αλλά για την αξιοποίησή του απαιτούνται και εκεί μεγάλες επενδύσεις, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν τα υπάρχοντα πεπαλαιωμένα δίκτυα, που θα εξασφαλίσουν την ηλεκτρική διασύνδεση αυτών των νησιών.

«Αυτό συζητιέται από το 2002, αλλά σε πολύ αργούς ρυθμούς», είπε ο κ. Περιστέρης Τα περισσότερα μεγάλα νησιά έχουν τα δικά τους αυτόνομα ηλεκτρικά δίκτυα με μονάδες μαζούτ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το υπάρχον δίκτυο μπορεί να αντέξει έως 5,5 γιγαβάτ από ΑΠΕ, έναντι των 12 γιγαβάτ που περιλαμβάνονται στο στόχο του 20%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ