106

Η συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας ξεπερνά «και τις χειρότερες προσδοκίες μας» αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος, εκτιμώντας τη μείωση του ΑΕΠ στο 7,5% για φέτος και την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 14% το πρώτο εξάμηνο.

Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 3-3,5%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2009 το ρωσικό ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 10,9% σε ετήσια βάση.

«Η πραγματική ζημιά στην οικονομία μας ξεπερνά τις δικές μας προβλέψεις, εκείνες της Διεθνούς Τράπεζας και των άλλων οργανισμών», δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φτάσει στο 5% επί του εγχώριου ΑΕΠ.

Μόνη θετική είδηση από τη ρωσική οικονομία αποτελεί η πτώση της ανεργίας στο 7,8% τον Αύγουστο έναντι 8,3% τον Ιούλιο –κυρίως λόγω της εποχικής ζήτησης από τον αγροτικό τομέα και τις κατασκευές.

Η οικονομική κρίση χτυπά τόσο σοβαρά την ρωσική οικονομία, υποστηρίζει το Κρεμλίνο, εξαιτίας της εξάρτησής της από την «οικονομία της ενέργειας» και την εξαγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Στόχος του Ρώσου προέδρου είναι η ανάπτυξη μίας οικονομίας, τα κέρδη της οποίας θα παράγονται κατά τουλάχιστον 30%-40% από «κάτι άλλο εκτός από τις εξαγωγές ενέργειας», κάτι που μπορεί να διαρκέσει περίπου 15 χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press