27

Ελαφρά μεγαλύτερη, σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ήταν η συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Σε ετήσια βάση, η μείωση ήταν 4,8% έναντι 4,7% που είχε ανακοινωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Σε τριμηναία βάση, η πτώση ανήλθε στο 0,2% έναντι αρχικής εκτίμησης για 0,1%.

Στο α΄τρίμηνο τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 4,9% και 2,5%.

Στην ΕΕ, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία και 4,9% σε ετήσια βάση.

Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται στη πτώση των επενδύσεων και τη στασιμότητα των καταναλωτικών δαπανών.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 1,5% και οι καταναλωτικές δαπάνες εμφάνισαν οριακή αύξηση 0,1%. Στις 2 Σεπτεμβρίου τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 1,3% και 0,2%.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,5% και οι εισαγωγές κατά 2,9%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη θα μειωθεί φέτος έως 4,4%, για να ανακάμψει το 2010 στο 0,9%.

* Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,3% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2008.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ