Μείωση 5,3% στο ΑΕΠ προβλέπει η ιταλική κυβέρνηση για το 2009
Οι θέσεις εργασίας που πρόκειται να χαθούν στην ιταλική οικονομία μέχρι το τέλος του 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, θα φθάσουν τις 300.000, εκτιμά το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών και Ανάλυσης της χώρας, ενώ η κυβέρνηση «βλέπει» μείωση έως 5,3% στο ρυθμό ανάπτυξης.
27
Οι θέσεις εργασίας που πρόκειται να χαθούν στην Ιταλία μέχρι το τέλος του 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, θα φθάσουν τις 300.000, εκτιμά το Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετώνκαι Ανάλυσης (Isae) της χώρας.
Η ανεργία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 7,9% και θα αυξηθεί περαιτέρω το 2010 στο 9,3%.
«Οι επιπτώσεις της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, πρόκειται να περιορισθούν μόνο χάρη στην προσφυγή στο ταμείο ανεργίας και στις μορφές απασχόλησης μερικού ωραρίου» προσθέτει το Ιsae.
Παράλληλα, το Ινστιτούτο εκτιμά ότι η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5,3%, λίγο υψηλότερα δηλαδή από την επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη (5,2%).
Ωστόσο, οι αναλυτές του Ινστιτούτου σημειώνουν ότι «η πιο σκληρή φάση του οικονομικού αυτού κύκλου, έχει μάλλον ξεπερασθεί» και ότι «η ανάκαμψη, παρά ταύτα, θα είναι βαθμιαία και θα γίνει αισθητή, μόνο από το ερχόμενο έτος, με την ευνοϊκή επιρροή της αύξησης των παραγγελιών, σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο».
Σε παράλληλη έρευνά του, το Συμβούλιο για την Οικονομία και την Εργασία (Cnel) προβλέπει ότι οι Ιταλοί που θα χάσουν τη θέση εργασίας τους, μπορεί να ξεπεράσουν τις 500.000.
Οι εκτιμήσεις του Cnel, συμπίπτουν όμως με εκείνες του Isae, σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εξέλιξη της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα τη διαπίστωση ότι έχει πλέον ξεπερασθεί η πιο κρίσιμη φάση της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη στην Καμπούλ
- Τζόουνς: «Ανυπομονώ να παίξω μπροστά στον κόσμο μας»
- Ανέβασε στα social media την καταδίωξή του από αστυνομικούς – Διέλυσε σε ανταλλακτικά τη μηχανή για να μην εντοπιστεί
- Πιερρακάκης για τους δασμούς Τραμπ: «Κλειδί ο διάλογος» – Θεμελιώδεις αρχές κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα
- O βασιλιάς του Μαρόκου αποδέχθηκε την πρόταση Τραμπ για ένταξή του ως ιδρυτικό μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Australian Open 2026: Όλοι οι χορηγοί του Slam και η πραγματική αξία των συμφωνιών


